Toplum

Almanya’da UKBA Ölen Sahipsiz Müslümanı Yakılmaktan Kurtardı

Almanya’da UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği, sahipsiz cenazeye sahip çıktı ve yakılmaktan son anda kurtardı.
21 Şubat 2024
@Camiahaber

Avrupa’da yaşayan Müslüman topluluğun acı günlerinde yanında olan UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği, sahipsiz cenazeleri de İslami usullere uygun olarak defnetmeye devam ediyor. Son olarak Almanya’nın Mönchengladbach kentinde İran kökenli bir adam, yakılmaktan son anda UKBA tarafından kurtarıldı.

“tanıdığı kimsesi yoktu”

UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Emrullah Yayla, konuyla ilgili Camia Haber’e açıklamalarda bulundu. Yayla, söz konusu kişinin 14 yıl önce Amerika’ya göç etmiş kızı dışında kimsesinin olmadığını belirtirken, “Ne camide ne de cemaatte tanıdığı biri yoktu. Bir hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan bu kişi, bir hafta sonra hayatını kaybetti.” diye belirtti.

Gündem | 29 Aralık 2022 Almanya’da Türk Vatandaşın Cenazesinin Yakılmasından Sorumlu Hastane Özür Dilemekle Yetindi 29 Aralık 2022

İslami usullere göre defni gerçekleştirildi

Emrullah Yayla, hastanede çalışan Müslüman bir personelin, cenazenin sahipsiz olduğunu ve 14 gün bekleme süresinin ardından yakılmak üzere Zabıta Müdürlüğü’ne (Alm. Ordnungsamt) verileceğini duyması sonrası harekete geçtiğini belirtti. Yayla, “Müslüman çalışanın durumu Mönchengladbach’taki camimize bildirmesi sonrası, oradaki arkadaşlar cemiyet başkanımızı bilgilendiriyor. Kendisi bizimle iletişime geçtikten sonra gereken işlemleri başlattık.” diye kaydetti. UKBA derneği buna göre bu kişinin cenaze işlemlerini, bölgede yaşayan Müslümanların desteğiyle üstlenerek, İslami usullere uygun defni gerçekleştirdi.

UKBA Derneği Başkanı İbrahim Gaygısız.

UKBA 150 bine yakın aileye hizmet veriyor

UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği Başkanı İbrahim Gaygısız, yapılan hizmetlerle alakalı Camia Haber’e açıklamalarda bulunurken, derneğin 150 bine yakın aileye hizmet vererek, zor zamanlarında destek olduğunun altını çizdi. Gaygısız, “Aile fertlerinden birisinin vefat etmesi durumunda, derneğimiz hemen devreye girerek cenazenin İslami usullere göre defnedilmesini sağlıyor. UKBA ve benzeri derneklere üye olanların, bu tür hizmetleri kolaylıkla halledilirken, üye olmayan kısım ise cenaze işlemlerini kendileri organize etmek zorunda kalıyor.” diye belirtti.

Gündem | 10 Ocak 2024 Almanya’da Kimsesiz Türk’ün Cenazesine Müslüman Esnaf Sahip Çıktı 10 Ocak 2024

sahipsiz cenazelerde UKBA devreye giriyor

Gaygısız, Avrupa’ya sığınmacı olarak gelmiş veya herhangi bir nedenle sahipsiz kalmış cenazeler söz konusu olduğunda, sahip çıkacak kimse olmadığında da UKBA’nın devreye girdiğini belirtirken, “Derneğimiz, sahipsiz ve kimsesiz cenazelerin tüm masraflarını ve gerekli formalitelerini üstlenerek, cenazenin İslami usullere uygun şekilde defnedilmesini sağlıyor.” diye ekledi.

Almanya’da sahipsiz cenazeler

Almanya’da hastanelerde vefat eden ve sahip çıkanı olmayan cenazeler, 14 gün bekletildikten sonra belediyeye devrediliyor. Sahipsiz cenaze daha sonra mezarlıklar müdürlüğüne teslim ediliyor. Burada, mezarlık yönetiminin inisiyatifiyle söz konusu sahipsiz cenazeler yakılıyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş