Toplum

Almanya’da Uzmanlar Uyardı: Kene Alarmı!

Almanya'da bu yıl kene popülasyonunda ciddi bir artış yaşanırken uzmanlar, lyme hastalığı ve diğer kene kaynaklı hastalıkların riskinin arttığı konusunda uyarıda bulundu.
21 Şubat 2024
@Shutterstock

Almanya’da uzmanlar, bu yıl kene popülasyonunda beklenenden daha büyük bir artış olacağı konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Havaların ısınmasının ve nemli hava koşullarının, keneler için ideal üreme ortamları oluşturduğu belirtildi. Bu durumun lyme ve diğer kene kaynaklı hastalıklar riskinin artması anlamında geldiğine dikkat çekildi.

“ilk enfeksiyonlar söz konusu”

Stuttgart’taki Hohenheim Üniversitesi’nden Parazitolog Ute Mackenstedt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, havaların kış aylarına göre sıcak olması nedeniyle kenelerin kışı iyi bir şekilde geçirdiğini ve şimdiden çok aktif olduklarını belirtti. Mackenstedt, “Artık kış arası yok. Aldığım ilk örneklerde ilk enfeksiyonlar söz konusu. Yani keneler erken harekete geçti diyebiliriz.” diye konuştu.

“Açık tenli kapatacak giysiler giyinmeli”

Buna göre uzmanlar, doğa yürüyüşleri, piknik ve bahçe işleri gibi aktivitelerde vatandaşları ekstra dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kene ısırıklarının önlenmesi için açık teni kapatacak uzun kollu giysiler giymek, ve böcek kovucu kullanmak gibi önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

“bazı durumlarda tedavi geciktirilmemeli”

Öte yandan uzmanlar, kene ısırığı sonrasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları gibi semptomların yanı sıra ısırık bölgesinde kızarıklık veya halka şeklinde döküntülerin oluşması durumunda derhal tıbbi yardım alınması gerektiğinin altını çizdi. Bu belirtilerin, Lyme hastalığınına işaret edebileceği ve tedavinin geciktirilmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ifade edildi.

vatandaşlar dikkatli olmalı

Kene popülasyonunun genellikle ilkbaharın sonlarından sonbaharın başlarına kadar süren dönemde zirveye ulaştığı vurgulanıyor. Kenelerin, özellikle ormanlık alanlar, çayırlar ve yüksek otlu bölgelerde aktif olduğu belirtilirken, vatandaşların özellikle bu bölgelerde çok daha dikkat olması gerektiğinin altı çiziliyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş