Toplum

Almanya’da Göçmenlerin Yüzde 78’i Evde Almanca Konuşuyor

Almanya’da göçmen kökenlilerin büyük çoğunluğunun evlerinde Almanca konuşma önemli oranda arttığı tespit edildi.
21 Şubat 2024

Almanya’da Federal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan rapora göre, 2022 yılında ülkede yaşayan 20,2 milyon göçmen kökenlinin yüzde 78’inden fazlasının evinde Almanca konuştuğu belirtildi. Buna göre bu kişilerin yüzde 24’ünün evinde sadece Almanca konuştuğu tespit edildi. Göçmen kökenlilerin yarısından fazlasının (yüzde 54) ise Almancanın yanında diğer bir dili daha kullandığı aktarıldı.

yüzde 73 evde almanca konuşuyor

1950’den sonra Almanya’ya göç etmiş olan kişilerin 2022 yılında yaklaşık üçte ikisi (yüzde 73) evde Almanca konuştu. Göçmenlerin yüzde 21’i için evde Almanca tek dil iken, yarısından fazlası (yüzde 52) Almancanın yanında başka bir dil daha kullandı. Göçmenlerin yüzde 27’si ise aile içi iletişimde Almanca’yı kullanmadı.

Gündem | 14 Ağustos 2023 Almanya’da Ev Sahibinin ‘Almanca Bilen’ Kiracı Araması Tepki Çekti 14 Ağustos 2023

bir sonraki nesilde yüzde 90’dan fazla

Bu göçmenlerden bir sonraki neslin ise yüzde 90’ından fazlasının Almanca konuştuğu tespit edildi. Buna göre bu neslin üçte biri (yüzde 34) sadece Almanca konuşurken, yarısından fazlası ise hem Almanca hem de anadilini kullandı. Sadece yüzde 9’a yakını evde Almanca konuşmadı.

en çok konuşulan ikinci dil türkçe

Evde Almanca dışında en fazla konuşulan dil ise Türkçe olarak dikkat çekti. Yüzde 14 ile bu alanda birinci sırada olan Türkçeyi, yüzde 12 ile Rusça, yüzde 10 ile Arapça, yüzde 7 ile Lehçe, yüzde 6 ile İngilizce ve yüzde 5 ile Rumence takip etti.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş