Gündem

Oruç Ders Başarısını Nasıl Etkiliyor?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, Almanya'daki okullarda öğrencilerin oruç tutma konusu tekrar gündeme geliyor. Konuyla ilgili olarak uzmanlar ve eğitim kurumları çeşitli yaklaşımlar sergiliyor.
07 Mart 2024

Berlin’deki Kültür Bakanları Konferansı’ndan bir sözcü  geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, Almanya genelinde okulların, öğrencilerin Ramazan ayında oruç tutma konusunda tek bir yönergeye sahip olmadığını dile getirdi. Her eyaletin kendi çözümünü üretmesi gerektiği belirtiliyor. Mecklenburg-Vorpommern Eğitim Bakanlığı ise öğrencilerin ve velilerin görüşlerine dayalı bireysel çözümler öneriyor.

Oruç ve Sağlık

Birleşik Eğitim ve Öğretim Sendikası VBE Federal Başkanı Gerhard Brand, büyüyen çocuklarda gündüz boyunca ne yiyecek ne de içecek olmamasının bir sorun olabileceğini söylüyor. Brand, Ramazan’ın bu yıl ilkbahar aylarına denk gelmesi ve yaz ortasında olmaması nedeniyle, dolaşım zayıflığı gibi sağlık sorunlarının daha az beklendiğini de ekliyor.

Okullar Ne Yapıyor?

Almanya Öğretmenler Birliği Başkanı Stefan Düll, birçok okulun organizasyonel açıdan Müslüman öğrencilerin dini ihtiyaçlarına saygı duyduğunu, ancak bir ay boyunca sınavlardan ve testlerden feragat etmenin mümkün olmadığını söylüyor.

Ramazan’ın Ders Başarısına Etkisi

Köln Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, Ramazan’da daha uzun süreli günlük oruç tutmak, en azından Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde, Müslüman gençlerin ders başarısını ortalama olarak olumlu yönde etkiliyor. Köln Ekonomi Tarihi Profesörü Erik Hornung, “Yoğun bir Ramazan deneyimi yaşayan öğrenciler, ertesi yıl ortalama olarak daha iyi ders başarısı gösteriyor” diyor.

Gündem | 5 Mart 2024 Frankfurt Kenti “Mutlu Ramazanlar” Tabelası Astı 5 Mart 2024

Ramazan Bayramı’nın ilk iki günü derslerden muaf

Brandenburg Eğitim Bakanlığı, Müslüman öğrencilerin Ramazan Bayramı’nın ilk iki gününde derslerden muaf tutulacağını açıklarken, diğer eyaletler de benzer uygulamaları düşünüyor.

Eğitimcilerin Gözlem ve Değerlendirmeleri

Ramazan ayında oruç tutan öğrencilerin, özellikle yaz aylarında konsantrasyon sorunları yaşayabileceği düşünülüyor. Elisabeth-Selbert-Gesamtschule’de İslam Dini dersleri veren Bernd Ridwan Bauknecht, 20 yıllık deneyimine dayanarak, bu durumun genel olarak öğrencilerin performansını etkilemediğini belirtiyor.

İslam Konseyi’nden Rehber

İslam Konseyi ayrıca “Okulda Oruç Tutmak” konulu bir rehber yayınladı. Yayın, Müslüman öğrencilere, okul ortamındaki paydaşlara ve konuyla ilgilenenlere yönelik hazırlandı. Orucun Müslümanlar için dini bir ibadet olarak önemi gibi bilgilerin yanı sıra, okul hayatında sıkça sorulan sorular da (örneğin, ders sırasında oruç tutmak) ele alınıyor. Rehberde, “Teolojik açıdan oruç bir angarya değil, tam tersine bir rahatlamadır. Karar her durumda bireyin kendi takdirindedir. Kuran ve Sünnet bu konuda yol göstericidir.” ifadeleri yer alıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş