Gündem

Anlaşma Sağlanamadı: Almanya’da Grevler Devam Edecek

Alman Makinistler Sendikası, Alman Demir Yolları ile ücret ve çalışma saatleri konusunda anlaşma sağlanamadı. Yine anlaşma sağlayamayan Lufthansa'nın kabin personelide grev yapacak.
12 Mart 2024
Anlaşma Sağlanamadı: Almanya'da Grevler Devam Edecek @aa

Almanya’da makinistlerin ve Lufthansa çalışanların grevleri devam edecek. Alman Ekonomi Enstitüsü, demir yolu grevinin ekonomik üretimde günde yaklaşık 100 milyon euroluk kayba yol açacağını duyurdu.

Alman Makinistler Sendikası’ndan (GDL) yapılan açıklamada, enflasyona karşı işverenleri daha iyi ücrete zorlamak için Alman Demir Yollarında çalışan makinistlerin 24 saatlik uyarı grevine gideceği belirtildi. Grevin 13 Mart’ta sona ereceği belirtildi.

“Greve zorladılar”

Yeni grev, Alman Demir Yolları ile GDL arasındaki ücret anlaşmazlığına yönelik son 4 ay içindeki 6’ncı grev olacak. Açıklamada, Alman Demir Yollarının, 10 Mart 2024 saat 18.00’e kadar yazılı teklif vermesi için belirlenen süreyi “hiçbir şey yapmadan” kaçırdığı belirtilerek, Alman Demir Yollarının GDL’yi greve zorladığı savunuldu.

“Bu grev GDL için son çare”

GDL Başkanı Claus Weselsky, Alman Demir Yolları yönetiminin 19 Ocak’tan bugüne kadar ücretler ve çalışma koşulları konusunda yeni bir teklif sunmadığına işaret ederek, “Bu durum kaçınılmaz olarak endüstriyel eyleme yol açacaktır. Bu grev GDL için son çaredir çünkü Federal İş Mahkemesinin 1980’de karar verdiği gibi ‘grev hakkı olmadan kolektif özerklik, kolektif dilencilikten başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

Vardiyalı çalışma sürelerinin 35 saate inmesi isteniyor

Makinistler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 7 Mart’ta 35 saatlik, 9 Ocak’ta 2 günlük ve 7 Aralık’ta 24 saatlik uyarı grevine gitmişti.

Makinistler 24 Ocak’ta da 6 günlük grev yapmıştı. Alman Demir Yolları ise mahkemeye başvurarak söz konusu grevi durdurmaya çalışmıştı. GDL’ye bağlı makinistler, daha önce de 15-16 Kasım’da 20 saatlik grev yapmıştı.

550 euroluk zam talebi

Sendika, başta makinistler olmak üzere demir yolları şirketlerinde çalışanların maaşlarına aylık ortalama 550 euro zam ve enflasyonla mücadele için bir defaya mahsus 3 bin euroya kadar ödeme talep ediyor.

GDL, aynı zamanda ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın vardiyalı çalışanların çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35 saate düşürülmesini istiyor.

Günde 100 milyon euroluk kayıp

Alman Demir Yolları ise makinistlerin maaşlarına ağustos ayından itibaren ortalama yüzde 4,8’lik artış ve Nisan 2025’ten itibaren yüzde 5’lik artış önerdi. GDL, bu teklifi kabul etmedi. Alman Demir Yolları çalışma saatleri konusunda esneklik teklif ederek, iş gücü sıkıntısı nedeniyle sendikanın çalışma saatlerinin düşürülmesi talebini reddediyor.

Alman Ekonomi Enstitüsü (IWKöln) demir yolu grevinin ekonomik üretimde günde yaklaşık 100 milyon euroluk kayba yol açacağını duyurdu. Ülkede bazı siyasetçiler gelecekte uzun süreli grevlerin önlenmesi için yasaların değiştirilmesi çağrısında bulunuyor.

Alman Demir Yolları mahkemeye başvuracak

Alman Demir Yolları’ndan yapılan açıklamada, Alman Makinistler Sendikası’nın (GDL) yarın başlatacağı grevi durdurmak amacıyla Frankfurt iş mahkemesine ihtiyati tedbir kararı için acil bir başvuru yapıldığı belirtildi.

Alman Demir Yolları, GDL’nin 22 saat önceden grev kararı almasını eleştirerek, makinistlerin son 4 ay içinde 6’ncı kez yapılacak grevini “yolcu ve yük hizmetini kesintiye uğratacağı” gerekçesiyle yasal olarak engellemek istiyor. Frankfurt İş Mahkemesi, Alman Demir Yolları’nın geçen yıl aynı talebini reddetmişti.

Lufthansa kabin personeli de iş bırakacak

Bu arada, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın alışılmışın dışında yüksek enflasyon ve zayıf ekonomik faaliyetler sonrası artan grevlerle karşı karşıya kalması dikkati çekiyor.

Öte yandan, Almanya’da hava yolu şirketi Lufthansa’nın kabin personeli 12 Mart’ta Frankfurt ve 13 Mart’ta da Münih havalimanlarında grev yapacak. Lufthansa yer hizmetleri personeli de 7 Mart’ta ücret artışı için 2 günlük uyarı grevine gitmişti.

Doktorlar çalışma koşullarını protesto için grev düzenledi

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki üniversite hastanelerinde görev yapan doktorlar çalışma koşullarını protesto için 11 Mart’ta uyarı grevine katılarak Stuttgart’ta gösteri yaptı. Sendikanın çağrısı üzerine Heidelberg, Freiburg, Tübingen ve Ulm’daki üniversite hastanelerinde çalışan yaklaşık 1000 doktor iş bıraktı.

Stuttgart’ta önce yürüyüş yapan doktorlar, ardından miting düzenledi. Mitinge katılan doktorlar, fazla mesai ile gece nöbeti için daha fazla para ve daha yüksek ikramiye istedi. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş