Toplum

Almanya’da Emeklilere 13. Maaş Önerisi

Emekli maaşlarının enflasyona ayak uyduramaması ve geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin sayısının artması Almanya'da yeni bir öneriyi gündeme getirdi.
15 Mart 2024

Almanya’da emeklilere 13. maaş tartışılıyor. Thüringen Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) bazı politikacılar, emeklilere 13. maaş ödenmesini talep ediyor. Yüksek enflasyon, Almanya’da birçok emeklinin geçimini zorlaştırıyor. 2021’den beri emeklilik maaşları enflasyona ayak uyduramıyor ve Temmuz ayında planlanan %3,5’lik zammın da yeterli olmayacağı düşünülüyor.

Emeklilere 13. Maaş Çözüm Olabilir mi?

Thüringen SPD bazı politikacılar, emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısına çözüm olarak 13. maaş ödenmesini öneriyor. Bu önerinin yılda 27 milyar Euro’ya mal olacağı tahmin ediliyor.

Uygulamada Başka Ülkelerde de Var

13. maaş uygulaması, İsviçre, Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinde de mevcut. Thüringen SPD’li politikacılar, Almanya’nın da bu ülkelere örnek olması gerektiğini savunuyor.

Gündem | 8 Mart 2024 Almanya’da Bakandan Emeklilik Açıklaması: “Kesinti Yok, Yaş Yükseltilmeyecek!” 8 Mart 2024

Öneri Tartışma Yarattı

13.maaş önerisi Almanya’da tartışma yarattı. Bazı uzmanlar bu önerinin emekliler için önemli bir destek olacağını savunurken, bazıları ise bunun maliyetinin çok yüksek olduğunu ve sürdürülebilir olmadığını öne sürüyor.

Hükümetten Henüz Bir Açıklama Yok

Almanya hükümeti 13. maaş önerisiyle ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Önerinin kabul edilip edilmeyeceği önümüzdeki dönemde netleşecek.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş