Dünya

DSÖ: “Tarih Hepimizi Gazze’deki Çocukların Katlandığı Sıkıntılardan Dolayı Yargılayacak”

Gazze'de yaşanan kıtlık ve çocukların açlıktan öldüğünü söyleyen Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Gazze'de olanlardan dolayı tarih hepimizi yargılayacak" dedi.
21 Mart 2024
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda saatte 5 çocuk öldürülürken, bombalamalar arasında ortalama 7 bebek dünyaya geliyor. @aa

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Tarih hepimizi bu çocukların Gazze’deki katlandığı sıkıntılardan dolayı yargılayacak.” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, Gazze’de yaşanan kıtlık ve çocukların açlıktan ölmesine ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

“Tarih hepimizi yargılayacak”

Gazze’nin kuzeyinde Refik’in açlıktan ölen ve ağır yaralanan çok sayıda çocuk ve gençten sadece biri olduğunu belirten Ghebreyesus, “Tarih hepimizi bu çocukların katlandığı zorluklardan dolayı yargılayacak.” ifadelerine yer verdi.

Ghebreyesus, Gazze için “derhal ateşkes” ile sınırsız ve ölçeği büyütülmüş insani yardım erişimine izin verilmesi çağrısında bulundu.

“Çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle ölüyor”

Gazze’nin kuzeyinde 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 16’sının yetersiz beslendiğini belirten Ghebreyesus, bu oranın savaştan önce yüzde 1’den daha az olduğunu bildirdi. Ghebreyesus, neredeyse tüm ailelerin yetersiz beslendiğini ve yetişkinlerin, çocukların yiyebilmesi için öğünlerini azalttığını belirtti.

Gazze’de çocukların yetersiz beslenme ve hastalıkların yanı sıra su ve sanitasyon eksikliğinin ortak etkileri nedeniyle öldüğünü kaydeden Ghebreyesus, “Bütün bir neslin geleceği ciddi tehlike altında.” dedi.

“Yardım teslimatı taleplerimiz sıklıkla engelleniyor veya reddediliyor”

Gazze’nin sağlık sisteminin zarar görmeye devam ettiğini hatırlatan Ghebreyesus, “DSÖ ve ortakları, sağlık çalışanları ve hastalara ilaç, yakıt ve yiyecek dağıtmak için yüksek riskli görevler yürütüyor. Ancak yardım teslimatı taleplerimiz sıklıkla engelleniyor veya reddediliyor.” diye konuştu.

Ghebreyesus, Şifa Hastanesi ve çevresindeki saldırılardan endişe duyduklarını, Şifa Hastanesine erişimin artık imkansız olduğunu söyledi. Şifa Hastanesindeki sağlık çalışanlarının gözaltına alındığına dair haberler olduğuna da işaret eden Ghebreyesus, DSÖ’nün bugün Şifa Hastanesine yönelik gerçekleştirmeyi planlandığı bir yardım misyonunu güvenlik gerekçesiyle iptal ettiğini dile getirdi.

“Gazze çocuklar için uygun değil”

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Gazze’de yaşananları “çocuklara karşı savaş” olarak adlandırdıklarını belirterek, Gazze’nin şu anda çocuklara uygun olmadığını ifade etti. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş