Toplum

Almanya’da Emekli Maaşı Listesi: En Fazla Maaş Bu Eyalette!

Almanya'nın emekli maaşı eyaletlere göre büyük farklılıklar gösteriyor. En fazla maaş hangi eyalette? Detaylar haberimizde.
22 Mart 2024
@shutterstock

Almanya’da emekli maaşı eyaletlere göre büyük farklılıklar gösteriyor. Ülkedeki emeklilerin yarısından fazlası, aldıkları emekli maaşları ile yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu kişiler aylık olarak bin 100 Euro’dan daha az bir gelirle geçinmek durumunda. Bu nedenle, birçok kişi, emeklilik sonrasında da çalışmaya devam etmek zorunda.

her iki kadından biri 800 Euro’dan daha az alıyor

Son rakamlara göre örnek olarak Baden-Württemberg’de her iki kadından biri aylık 800 Euro’dan daha az emekli maaşı alıyor. Kadın ve erkeklerin aldıkları emekli maaşları arasında genel manada hem Doğu hem de Batı Almanya’da birkaç yüz Euro’yu bulan farklılıklar söz konusu. Peki Almanya’da emekli maaşı eyaletlere göre ne kadar farklılık gösteriyor?

Erkeklede en yüksek maaş Saarland’da

Erkeklede ortalama olarak en yüksek emekli maaş Saarland (1.369 Euro) ve Kuzey Ren-Vestfalya’da (1.360 Euro) ödeniyor, Baden-Württemberg’de de emekliler ortalama olarak bin 349 Euro emekli maaşı alıyor. Hessen eyaleyinde ortalama olarak bin 311 Euro, Sachsen eyaletinde ise bin 310 Euro ödeniyor.

Almanya’da emekli maaşı listesinin son sırasında berlin

Bevyera’da ise ödenen ortalama emekli maaşları bin 265 Euro olarak dikkat çekiyor. Sıralamada Bavyera’nın arkasından bin 259 Euro ile Mecklenburg-Vorpommern geliyor. Hamburg ve Bremen’de ise sırasıyla bin 258 ve bin 249 Euro emekli maaşı ödeniyor. Başkent Berlin ise aylık bin 228 Euro ile listenin sor sırasında yer alıyor.

Kadınlarda en yüksek maaş Brandenburg’da

Kadınlarda ise en yüksek aylık emekli maaşı bin 85 Euro ile Brandenburg eyaletinde ödeniyor. Ardından Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Thüringen ve Sachsen-Anhalt eyaleti geliyor, Berlin’deki emekli kadınlar bin Euro’dan faha fazla emekli maaşı alarak, çoğu diğer eyalete kıyasla nispeten daha yüksek bir gelir elde ediyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş