Gündem

Belçika Hükümeti Filistin Devletini Tanımayı Görüşecek

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, Filistin devletinin tanınmasının yarın hükümetin gündeminde olacağını söyledi.
29 Mart 2024
Belçika Hükümeti Filistin Devletini Tanımayı Görüşecek @shutterstock

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, İsrail’e Gazze’de sivilleri ve çocukları aç bırakma politikasını terk etmesi çağrısında bulunarak, Belçika hükümetinin yarın Filistin devletini tanımayı görüşeceğini bildirdi.

Gennez, X hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail sivilleri ve çocukları aç bırakmayı durdurmalı, Gazze’ye yeterli insani yardım girişine izin vermeli.” çağrısı yaptı.

İsrail’e Uluslararası baskı sürmeli

Güney Afrika’nın başvurusu üzerine Uluslararası Adalet Divanının (UAD) soykırım davasında İsrail aleyhine aldığı ilave tedbir kararlarına işaret eden Gennez, “UAD kararları açık. Açlığın savaş silahı olarak kullanılması uluslararası hukukun alenen ihlalidir. Uluslararası baskıyı sürdürmeliyiz. Filistin devletinin tanınması yarın hükümetin gündeminde olacak.” ifadesini kullandı.

UAD bugünkü ilave tedbir kararlarında İsrail’in, Gazze’ye insani yardımların engelsiz ulaştırılmasını sağlamasına ve Filistinlilerin haklarını ihlal etmemesine hükmetmişti.

“Doğru zamanı bekliyoruz”

Filistin’in devlet olarak tanınmasıyla ilgili 19 Şubat’ta açıklama yapan Belçika’nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Filistin devletinin tanınması için ülkesindeki federal ve bölgesel hükümetler arasında anlaşma bulunduğunu ancak “doğru zamanı beklediklerini” söyledi.

“Sadece sembolik olarak tanımak istemiyoruz”

Lahbib, “Sadece sembolik olacak her türlü tanımadan kaçınmaya önem veriyoruz. Filistinlilerin, gündelik hayattaki gerçekliklerinde hiçbir fark yaratmayacak sembolik bir tanımadan daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum.” dedi. İsrail’in Refah bölgesine saldırı planının tüm bölge için “felaket” olacağı uyarısında bulunan Lahbib, saldırı planından kaçınılması gerektiğini söyledi.

“Büyükelçi Derhal geri çağrılmalı”

Belçika’nın eski Savunma Bakanı ve eski Meclis Başkanı Andre Flahaut, hükümetten ülkenin İsrail Büyükelçisi’ni geri çağırmasını talep etti.

Brüksel/Valonya Federasyon Hükümeti Devlet Bakanı olarak görev yapan Flahaut, hükümetten, Belçika’nın İsrail Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırmasını ve ülkenin İsrail Büyükelçisi’ni de “derhal” geri çağırmasını talep etti. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş