Gündem

Türkiye Yerel Seçimlerini Yaptı: Muhalefet Öne Geçti

Türkiye yerel seçimlerinde iktidar partisi umduğunu bulamazken, muhalefet, İstanbul ve Ankara’daki yerini oy artırarak korudu.
01 Nisan 2024
@aa

Türkiye, 81 ilde yerel seçimler için sandığa gitti. Sandık sonuçlarına göre, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) oy kaybettiği gibi büyük kentlerdeki belediye seçimlerini de kazanamadı.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE CHP ÖNDE

Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki seçimleri büyük farkla kazanırken, geçen seçimlerde AK Parti tarafından yönetilen pek çok büyük şehrin yönetimini de aldı.

YENİDEN REFAH SÜRPRİZ YAPTI

Seçimlerin en sürpriz sonucu ise Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) 3. parti olması ve İYİ Parti’nin neredeyse tamamen silinmesi oldu. İYİ Parti sadece il merkezi olarak Nevşehir’de kazandı.

YRP Büyükşehir olarak Şanlıurfa ve il merkezi olarak da Yozgat seçimlerini kazandı. YRP 39 ilçede de belediye başkanlıklarını kazandı.

DEM PARTİ 3 BÜYÜKŞEHİR KAZANDI

Seçimin bir başka sürprizi ise DEM Parti’de yaşandı. DEM Parti büyük bir oy kaybına uğrarken, Diyarbakır, Mardin ve Van’da büyükşehir belediyelerini kazanabildi.

AK Parti ile özellikle bazı büyük kentlerde Cumhur İttifakı içinde yer alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) de oy kaybına uğradı. Ancak MHP Kırklareli, Çankırı, Tokat, Osmaniye, Karaman, Gümüşhane, Erzincan ve Kars’ta belediye başkanlıklarını kazanabildi.

Saadet Partisi’nin (SP) oy oranı ise yüzde 1,09’da kaldı. SP sadece Giresun’un Çanakçı ilçe belediye başkanlığını kazandı.

CHP YÜZDE 37.74’le BİRİNCİ PARTİ ÇIKTI

Türkiye’de 61 milyon 441 bin 882 seçmenin oy kullandığı ve 34 siyasal partinin katıldığı seçimlerde ilk dokuza giren partilerin Türkiye genelindeki oy oranları ise şu şekilde oldu:

CHP: % 37.74, AK PARTİ: % 35.49, YENİDEN REFAH: % 6.19, DEM PARTİ: % 5.68, MHP: % 4.98, İYİ PARTİ: % 3.77, ZAFER PARTİSİ: % 1.73, SAADET PARTİSİ: % 1.09, HÜDA PAR: % 0.55.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş