Toplum

Almanya’da Musluk Suyu Tehlikesi

Almanya'da musluk suyu ile alakalı bazı durumlarda sağlık için büyük bir tehdit oluşturabileceği uyarısı yapıldı.
03 Nisan 2024
@Shutterstock - Değişiklikler Camiahaber

Almanya’da musluk suyu ile bir vatandaş günlük ortalama olarak 120 litre su tüketiyor. Bu nedenle, musluk suyunun temiz ve sağlıklı olması hayati öneme sahip. Çevre Bakanlığı’nın verilerine göre, günlük kullanılan suyun büyük bir kısmı kişisel hijyen ve beslenme için kullanılıyor.

Kontroller oldukça yüksek

Almanya’da içme ve kullanma suyu için belirlenen standartlar ve yapılması gereken kontroller oldukça yüksek. Sorumlu su sağlayıcıları, bu standartlara kesinlikle uymak ve gerekli kontrolleri yapmak zorunda. Ancak, bu durum yalnızca kamusal su ağı içerisindeki su için geçerli.

tehlikeler neler ve nasıl oluşuyor?

Mülk sınırlarından itibaren, yani evin iç su tesisatından musluğa kadar olan kısımda, su sağlayıcılarının bir etkisi bulunmuyor. İşte tam da bu noktada, musluk suyunun sağlık için ciddi bir problem oluşturabilecek birçok tehlikesi bulunuyor. Suyun içinde bulunan zararlı maddeler uzun vadede sağlık için ciddi riskler taşıyor. Peki bu tehlikeler neler ve nasıl oluşuyor?

Su Armatürleri: Su armatürleri ve içlerinde bulunan perlatörler (su tasarrufu sağlayan aletler), farklı türde mikroplar için üreme alanı olabilir. Stiftung Warentest’in yaptığı araştırmaya göre, su armatürlerinin büyük bir kısmı, suya zararlı maddeler bırakabiliyor. Bu zararlı maddeler arasında nikel, krom ve hatta kurşun bulunabiliyor ve uzun süre suyun içinde bekletildiğinde sağlık riskleri oluşturabiliyor.

Peki bu tehlikeler neler ve nasıl oluşuyor?

Su Boruları: Su boruları, özellikle kurşun borular, suya zararlı maddelerin karışmasına neden olabilir. Kurşun, özellikle çocuklar ve hamileler için çok tehlikeli bir ağır metaldir ve küçük miktarlarda bile zeka gelişimine zarar verebilir.

Su Saatleri: Su saatleri de çoğunlukla göz ardı ediliyor fakat suyun kirlenmesine yol açabilecek kurşun gibi maddeler içerebiliyor.

Kullanılmayan Borular: Kullanılmayan su boruları, bakterilerin çoğalabileceği alanlar oluşturabilir ve bu bakteriler su sistemine yayılabilir.

Legionella Bakterileri: Legionella bakterileri, özellikle sıcak su sistemlerinde düşük sıcaklıkta çoğalır ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Su Arıtma Sistemleri: Su filtreleri, belirli zararlı maddeleri arıtsa da, bakterileri filtreleyemez ve düzgün bakım yapılmadığında bakteri üremesine yol açabilir.

Manşet | 21 Mart 2024 Almanya’da Yumurta Testi: En İyi Marka Hangisi? İşte Sonuçlar! 21 Mart 2024

gözle görmek mümkün değil

Öte yandan suyunun gözle görülür bir şekilde zararlı madde içerip içermediğini anlamak mümkün değil. Su sağlayıcı firmalar, suyu evlere ulaştırıncaya kadar olan kısmı için gerekli kontrolleri yapıyor olsalar da evin iç tesisatından musluğa kadar olan kısımda meydana gelebilecek bu zararlı maddelerden haberdar olunamıyor.

uzmanlardan su testi tavsiyesi

Bu tür durumlarda uzmanlar suyun temizliğinden emin olmak adına yapılabilecek en iyi şeyin su testi olduğunu savunuyor. Su örneğinin, profesyonel bir laboratuvara gönderilerek, gerekli standartlara uyup uymadığı öğrenilebiliyor. Uzmanlar evdeki su kalitesinin düzenli olarak test edilmesinin, özellikle hassas gruplar için önemli olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar şu durumlarda kesinlikle su testi yaptırılmasını tavsiye ediyor:

  • Musluk suyunun bebek maması hazırlamak için kullanılması
  • Evde çocuklar, hamileler, kronik hastalığı olanlar veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerin yaşaması
  • Evin su tesisatında kurşun veya bakır boruların bulunması
  • Duş alırken Legionella bakterisi bulaşmasının önlenmek istenmesi
  • Musluk suyununun düzenli olarak içilmesi

hassas grupların bulunduğu evlerde test yaptırmak önemli

Sonuç olarak Almanya’da musluk suyu genel olarak yüksek kalite standartlarına sahip, ancak ev içi su tesisatı nedeniyle suyun bakteri ve zararlı madde içermesi mümkün. Bu nedenle özellikle hassas grupların bulunduğu hanelerde su testi yaptırmak büyük önem taşıyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş