Toplum

Almanya’da Emeklilik Yaşı 72 Olacak mı?

Almanya emeklilik yaşının en az 72'ye yükseltilmesini tartışıyor. Hür demokratlar 72 yaş öncesi emekliliği düpedüz çılgınlık olarak tanımlarken, sosyal demokratlar karşı çıkıyor
16 Nisan 2024
@shutterstock

Almanya, hükümet ortaklarından hür demokratların (FDP) emeklilik yaşının en az 72’ye çıkarılmasını tartışıyor. FDP Federal Meclis Grubu Başkanı Christian Dürr’ün, 72 yaş öncesinde emekliliği, 72 yaşına gelen veya daha yaşlı kimselerin çalışmasının engellenmesi olarak değerlendirdi.

72 Yaşında Emeklilik Düpedüz Çılgınlık mı?

Medyaya açıklamalarda bulunan Christian Dürr, 72 yaşında olup da çalışmak isteyenlerin emekli edilmesini “Düpedüz çılgınlık” olarak tanımlarken, iktidarın diğer ortağı sosyal demokratlar (SPD) ve sendikalar ise tepki gösterdi. Dürr kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise “saçmalık” ifadesini kulandı.

SPD Genel Başkanı Saskia Eşken, Dürr’ün yanlış bilgilerle kamuoyunu yanılttığını, “Yarım yamalak veya tamamen yanlış bilgi verdiğini.” ifade ederek, Almanya’da zaten emeklilik mecburiyeti olmadığını, emekliliğin ancak belirli bir yaşa gelince kişinin müracaatı üzerine gerçekleştiğini açıkladı.

Saskia Esken ayrıca sosyal demokratların emeklilik yaşında herhangi bir artırmayı kabul etmeyeceğini de açıkladı.

“İşçi Gerçeğinden Uzak Hayalet Tartışma”

Aman Sendikalar Birliği (DGB) de, hür demokratların emeklilik önerisini “Hayalet tartışmaları” olarak tanımladı.

DGB Genel Başkan Yardımcısı Anja Piel, FDP Meclis Grubu Başkanı Christian Dürr’ün çalışanların çoğunluğunun iş ve yaşam gerçekleriyle pek ilgisi olmayan “hayalet tartışmalar” yapmakla suçladı. Piel, Dürr’e, emeklilik yaşına gelenlerin çoğunun çalışabilecek durumda olmadığı gibi çalışma şartlarının da çok kötü olduğunu hatırlattı.

Reklam (İç Sayfa)

Pin It on Pinterest

Paylaş