Gündem

CDU Temel Programındaki Tartışmalı İslam Tanımlamasını Değiştirdi

Almanya'da Hristiyan demokratlar (CDU) partinin temel programındaki tartışmalı İslam tanımlamasını değiştirmek zorunda kaldı.
16 Nisan 2024
@shutterstock

Almanya’nın ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Temel Programı’ndaki İslam tanımlamasını yeniden formüle etti. CDU tanımlamayı Müslümanların yanı sıra partinin aralarında Kuzey Ren-Vestfalya ve Schleswig-Holstein eyalet örgütlerinin de bulunduğu tabandan gelen tepkiler üzerine değiştirmek zorunda kalmıştı.

Eski tanımlama Müslümanlara karşı toplumdaki ön yargıyı parti temel programı hâline getirme suçlamasına muhatap olmuştu.

Daha önceleri Müslümanların tepkisi ile karşılaşan ve eleştirilerin hedefi olan “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir” cümlesi yeni şekliyle “Değerlerimizi paylaşmayan, özgür toplumumuzu reddeden bir İslam Almanya’ya ait değildir” hâline dönüştü.

IGMG Genel Sekreteri Mete: Son DereceTehlikeli

İslam Toplumu Milli Görüş Genel Sekreteri (IGMG) Ali Mete CDU’nun düzeltme cümlelerini “son derecede tehlikeli” olarak tanımladı. Ali Mete, yeni cümleyle de dinî bir azınlığın damgalandığını ifade  ederek, Müslümanların ve İslam’ın araçsallaştırıldığı eleştirisinde bulundu.

CDU Temel Programı’ndaki bu değişiklik, partinin Genel Sekreteri Carsten Linnemann ile hafta sonu yapılan ve zaman zaman parti lideri Friedrich Merz’in de hazır bulunduğu bir toplantıda gerçekleşti.

Önceki Hâli de Eleştirilmişti Müslümanlar Eleştirmişti

Eski tanımlama IGMG Genel Sekreteri Ali Mete tarafından “Müslümanlara karşı oluşturulan korkuları körüklemekle” eleştirilirken Almanya İslam Konseyi Başkanı burhan Kesici de tanımlamanın Müslümanları dışlayıcı bir tanımlama olduğu ve Müslümanların Almanya ile özdeşleşmesini zorlaştırdığı eleştirisinde bulunmuştu.

CDU Müslümanlara Karşı Ön Yargıları Savunmak İstemiyor

Medyada yer alan haberlere göre CDU liderliği yaptığı bu değişiklikle muhafazakar bir ton sergilemek isterken, Müslümanlara yönelik ön yargıları desteklemek istemiyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş