Gündem

Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne Tam Üye Olmasına Yeşil Işık

Merkezi Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Kosova'nın Konseye "ön koşulsuz" tam üye olarak kabul edilmesini tavsiye eden raporu onayladı.
17 Nisan 2024
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne tam üye olması için yeşil ışık yaktı @shutterstock

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne tam üye olması için yeşil ışık yaktı. Karardan memnuniyetini dile getiren Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, “Avrupalıların sesi duyuldu” ifadesini kullandı.

AKPM Genel Kurulu’nda Kosova’nın Konseye üye olarak kabul edilmesini tavsiye eden raporu görüşüldü. Rapor, 29 “hayır” oyuna karşı, 131 “evet” oyuyla kabul edildi. 11 parlamenter ise çekimser oy kullandı.

Türkiye’den Kosova’ya tam destek

Kosova’nın Konseye üyelik başvurusunun AKPM Genel Kurul oylamasından geçmesiyle Kosova’nın Konseye üyeliğiyle ilgili son sözü mayısta toplanacak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi verecek. Genel Kurulda konuşan Kosova milletvekili Arben Gashi, ülkesinin, uluslararası toplumun bünyesinde yerini almak istediğini söyledi.

AKPM’deki Türk delegasyonundan AK Parti İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük, kurulda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, bu ülkenin, Avrupa Konseyi’ne üye olmasını desteklediğini dile getirdi.

Kosova karardan memnun

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti, AKPM ülkelerinin Avrupa Konseyi üyeliğine yeşil ışık yakma kararının ardından sosyal medya platformu X’ten paylaşımda bulundu. Osmani paylaşımında, “Avrupalıların sesi duyuldu.” ifadesini kullandı. Ülkesi lehine oy kullanan AKPM üyelerine teşekkür eden Osmani, “Heyetimize ve Kosova halkını sürekli destekleyen herkese teşekkür ederiz. Bir adım daha!” değerlendirmesinde bulundu.

Kurti de “Bu, Kosova’yı tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıran, devletimizin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusundaki sicilinin yankı uyandıran bir onaydır.” ifadesini kullandı.

Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliği süreci

Kosova hükümeti, ülkenin Avrupa Konseyine üyeliğinin önünü açacak, Deçan Manastırı etrafındaki 24 hektarlık alanın söz konusu manastıra verilmesi yönündeki kararı geçen ay içinde uygulamıştı. Sırbistan’dan 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, Rusya’nın konsey üyeliğinden çıkarılmasının ardından 12 Mayıs 2022’de Avrupa Konseyi üyeliğine resmi başvuruda bulunmuştu.

AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi 27 Mart’ta, Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne “ön koşulsuz” tam üye olarak kabul edilmesini tavsiye eden raporu onaylamıştı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş