Gündem

Almanya’da Asgari Ücret Az Da Olsa Artıyor

Almanya'da asgari ücretin yükselmesiyle bakım, güvenlik ve çatı işlerinde çalışanların maaşlarında az da olsa artış olacak. SPD'nin sol kanadı ile Sol Parti asgari ücretin en az 15 Euro olmasını istiyor.
30 Nisan 2024
@shutterstock

Almanya’da çeşitli mesleklerde asgari ücret az da olsa artacak. Şu anda saat başına 12 Euro 41 Cent olan asgari ücretin miktarı mesleklere göre değişiklik arzediyor.

Nisan ayından itibaren çatı ustaları, badana, boya ve cila ustaları ile Münih hariç Bavyera ile birlikte doğu eyaletleri havacılıkta çalışan güvenlik görevlilerinin maaşlarında artış olacak. Çatı ustaları saat başına 15 Euro 60 Cent ücret alacaklar.

Mayıs Ayından İtibaren Yapılacak Artışlar

Mayıs ayından itibaren ise bakım hizmetlerinde çalışanlar zam alacak. Bu sektörde vasıfsız bakım hizmetlileri saat başına 15 Euro 50 Cent, en az bir yıllık eğitim alanlar 16 Euro 50 Cent, uzman bakıcılar ise saat başına 19 Euro 50 Cent ücret alacaklar.

İnşaat iskele işerinde çalışanların ücretleri ise Ekim ayından itibaren artacak. Bu sektörde ücretler saat başına en az 13 Euro 95 Cent olacak.

Asgari Ücret Yeterli Değil

Öte yandan Almanya’da yürürlükte olan asgari ücretin yeterli olmadığı ve en az saat baş 15 Euro’ya çıkarılması istendi. Daha önce 2023 yılında iktidardaki sosyal demokratların (SPD) sol kanadının gündeme getirdiği bu oran şimdi Sol Parti tarafından da desteklenmeye başladı. Ancak iktidarın hür demokrat (FDP) kanadı bu artışa karşı çıkıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş