Gündem

AP Seçimleri İçin Seçmen Kütüğüne Kayıt Olmayı Unutmayın!

Almanya'da Avrupa Parlamentosu için seçmen kütüklerine yazılma süresi 19 Mayıs 2024 tarihinde sona ererken Fransa'da bu tarih 3 Mayıs'ta sona eriyor.
01 Mayıs 2024
@shutterstock

Avrupa meclisinin yeni üyeleri 9 Haziran’da düzenlenecek Avrupa Parlementosu (AP) seçimleri ile yenilenecek. Seçim süreci de belli oldu. Almanya’da ikameti olan herkese 19 Mayıs 2024 tarihine kadar seçim bilgilendirme mektubu gelmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar kendilerine bilgi gelmeyen ve Avrupa Parlamentosu  seçimlerinde oy kullanma hakkı olanlar kendilerine 19 Mayıs 2024 tarihine kadar bir bilgi ulaşmadığında 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında ikamet ettikleri belediye seçmen kütüklerine kayıtlarını yaptırabilecekler.

Kimlerin Seçmen Kütüğünü Kontrol Etmesi Gerekiyor?

Almanya’da 16 yaşını dolduran Alman vatandaşları ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşları Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilecek.

Bu yüzden 16 yaşını dolduran Alman vatandaşlarıyla, bir önceki seçimlerden sonra ikametlerini değiştirenlerin seçmen kütük kayıtlarını kontrol etmesi gerekecek. Aynı şekilde bir seçim dönemi sonrasında gerek Almanya’da gerekse Almanya dışında ikameti olan vatandaşların da seçmen kütük kayıtlarını kontrol etmesi gerekiyor.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşlarının ise iki seçeneği bulunuyor. Bu vatandaşların, eğer Almanya’da ikameti varsa isterse Almanya’daki siyasetçiler için oy kullanabilecekler. Bu durumda Almanya seçmen kütüğüne kayıt edilmeleri gerekiyor.

AB Vatandaşları Kendi Ülkeleri İçin Oy Kullanabilecek

AB vatandaşları isterlerse vatandaşı olduğu ülkelerdeki siyasetçiler için de oy kullanabilecek. Bu durumda kendi ülkesinin konsolosluklarında kurulan sandıklarda veya mektup yoluyla oy kullanabilecekler. Bu kişilerin eğer daha önce Almanya sandık kütüğü kaydı varsa, bu kayıtlarını sildirmeleri gerekecek.

Almanya’da oy kullanabilecek durumda olan 3 milyon 800 bin AB üyesi ülke vatandaşı bulunuyor.

Fransa’da Seçmen Kütükleri Son Kayıt Tarihi

Fransa’da seçmen kütükleri kayıt güncellemeleri 3 Mayıs 2024 tarihinde sona eriyor. Son zamanlarda Fransa dışına taşınanlar veya konsolosluk bölgelerini değiştirenlerin de kayıtlarını kontrol etmesi tavsiye ediliyor.

Hollanda, Belçika ve Avusturya’da Seçmen Kütük Kayıtları Kapandı

Öte yandan Avrupa Birliği ülkelerinden Hollanda, Belçika ve Avusturya’da seçmen kütük kayıtları Mart ve Nisan aylarında kapandı.

Belçika

Belçika vatandaşlarının ve Belçika’da ikameti bulunan AB üyesi ülke vatandaşlarının seçmen kütük kayıtlarını kendileri takip etmeleri gerekiyor. Belçika vatandaşları ile AB üyesi ülke vatandaşlarının oy verebilmeleri için seçmen kütüklerine son kayıt tarihleri birbirinden çok farklı.

Belçika vatandaşları için son kayıt günü 31 Mart 2024 tarihinde sonra erdi. AB üyesi ülkelerin vatandaşları için ise bu tarih 29 Şubat 2024 tarihinde sona erdi. Belçika’ya yeni taşınanların oy kullanabilmeleri için seçmen kütüğüne kayıt yapıldıktan sonra en az 4 ay geçmesi gerekiyor.

Avusturya

Avusturya’da ikameti olan hem Avusturyalıların hem de AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının seçmen kütüğüne kayıtları otomatik olarak yapılıyor. Ancak, Avusturya’ya yeni taşınan seçmenler, gecikmeleri önlemek için kendilerini kayıt ettirebiliyorlar. Bu tarih ise Avusturya vatandaşları için 25, AB üyesi ülke vatandaşları için 26 Mart 2024 tarihinde sona erdi.

Hollanda

Hollanda’da seçmen kütüğü kayıtları otomatik olarak yapılıyor ve seçimlerden 15 gün öncesine kadar seçmenlere bilgileri posta ile gönderiliyor.

Hollanda’da ikameti olan AB üyesi ükelerin vatandaşları ise Hollanda’da oy kullanacaklarsa 23 Nisan 2024 tarihine kadar seçmen kütüklerine kayıt olmaları gerekiyordu.

Hollanda dışında oy veren Hollanda vatandaşlarının da yurt dışında oy kullanacağına dair bildirim yapası gerekiyor. Hollandalıların yurt dışı seçmen kütüğü kaydını 25 Nisan 2024 tarihine kadar yaptırmaları gerekiyordu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş