Gündem

Almanya’da 2025 Bütçesi Vatandaşa Nasıl Yansıyacak?

Almanya federal hükümeti 2025 yılı bütçesinde emekli maaşlarıyla işsizlik ve sosyal yardım miktarlarını artırdı. Bütçede toplam 167 milyar 100 milyon Euro sosyal harcamalar için ayrılıyor. 63 yaşında emeklilik kaldırılmayacak.
06 Mayıs 2024
@shutterstock

Almanya’da hükümet 2025 yılı bütçesi hazırlıklarını tamamladı. Bakanlıklar kendi bütçelerini Maliye Bakanlığına sundu. Maliye Bakanlığı sunulan bütçeleri, inceleyerek nihai şeklini verecek.

En Çok Emeklilere ve İşsizlere Destek Verilecek

Almanya federal bütçesinin ön hazırlıklarına göre bütçede en çok emeklilik sigortasına destek verilecek. 451 Milyar 800 milyon Euro olarak öngörülen toplam bütçeden 123 Milyar 700 milyon Euro emeklilik sigortasına akatarılacak. Eğer bütçe bu hâliyle onaylanırsa, emeklilere 2025 yılı Temmuz ayından sonra yeni bir zam daha verilmiş olacak.

Bütçenin ikinci önemli bölümü ise işsizlik ve diğer sosal yardımlardan oluşuyor. Buna göre, federal bütçeden vatandaşlık ve işsizlik parası ödenekleri için toplamda 43 milyar 700 milyon Euro ayrılacak.

Çocuk Asgari Geçim Güvencesine Bütçe Ayrıldı

Yeni bütçede çocuklar için asgari geçim güvencesi için de ödenek ayrıldı. Hükümet ortakları arasında henüz miktarı belirlenmemiş olsa da çocuk parasının yanı sıra ek çocuk yardımı için de bütçeden 2 milyar 400 milyon Euro ayrılması öngörüldü.

63 Yaşında Emeklilik Kaldırılmayacak

Hükümetin hür demokrat (FDP) kanadının kaldırmayı planladığı 63 yaşında emeklilik uygulaması şimdilik kaldırılmıyor.

Bütçeye göre emeklilere verilecek olan maaşlara ayrılan miktar, 63 yaşında emekli olma ihtimaline göre ayırılmış bulunuyor. Zaten sosyal demokratlar (SPD), 63 yaş emeklilik sınırını kırmızı çizgileri olarak gördüklerini açıklamıştı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş