Gündem

Avrupa’daki Üniversitelere Filistin’e Destek Gösterileri Yayılıyor

Avrupa'daki üniversiteler Filistin'e destek gösterilerini yeni üniversitelerin eklenmesiyle hız kesmeden devam ettiriyor. Öğrenciler, İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesini talep ediyor.
14 Mayıs 2024
Avrupa'daki üniversitelerde Filistin eylemleri sürüyor @aa

ABD’deki üniversitelerin birçoğu yönetimlerin talebiyle polis müdahalesine sahne olurken, Avrupa’daki üniversiteler de Filistin’e destek için düzenledikleri gösterilerini hız kesmeden sürdürüyor.

Aralarında profesörler ve öğrencilerin de bulunduğu gösterici grupların, üniversitelerin İsrail’i destekleyip finanse ederek suç ortağı olduğu gerekçesiyle düzenlediği yürüyüş gösterilere binlerce öğrenci katıldı.

Hollanda

Hollanda’nın farklı kentlerinde yer alan tüm üniversiteler Filistin için ortak protesto gösterisi düzenledi. Aralarında profesörler ve öğrencilerin de bulunduğu gösterici grupların, üniversitelerin İsrail’i destekleyip finanse ederek suç ortağı olduğu gerekçesiyle düzenlediği yürüyüş gösterilere çok sayıda kişi katıldı.

Hollanda’nın idari başkenti Lahey’deki Kraliyet Sanat Akademisi (KABK) yönetimi, Kudüs’teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi ile işbirliğini iptal etme kararı aldı.

KABK Öğrenci Birliğinin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Akademi yönetiminin, İsrailli kurumlarla işbirliğini sonlandırma taleplerini kabul ettiğini duyurdu.

İngiltere

Dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından İngiltere’nin Oxford Üniversitesinde görev yapan yaklaşık 500 akademisyen ve araştırmacı da üniversitenin Gazze’deki eğitim hayatına destek vermesi için çağrıda bulundu. İmzaladıkları mektupla Oxford yönetiminden İsrail ve kurumlarına destek veren şirketlerle bağlantılarını koparmasını isteyen akademisyen ve araştırmacılar, Gazzeli meslektaşları ve öğrencilere üniversitenin imkanlarının sunulmasını istedi.

Talepler arasında üniversitenin müfredatı ile çevrim içi kaynak ve eğitimlerin Gazzeli akademisyen, araştırmacı ve öğrencilere açılması yer aldı. Filistin destekçisi üniversite öğrencilerinin kampüslerde çadır kurarak düzenlediği gösterilere, başkent Londra’daki Queen Mary University of London da katıldı.

İsviçre

İsviçre’nin Cenevre Üniversitesi’nde, 7 Mayıs’ta başlayan Filistin’e destek eylemi, 7’nci günü geride bıraktı. Öğrencilerin kampüs içerisindeki eylemi 1 haftadır devam ederken, onlara destek veren yüzlerce kişi Cenevre Üniversitesi önünde toplandı.

Ööğrenciler, rektörlüğün “kampüsün boşaltılması” yönündeki uyarısına rağmen eylemlerine devam ediyor. Üniversite yönetiminden Gazze konusunda net tavır almasını talep eden öğrenciler, bu talebin karşılanmaması halinde gösterilerini aralıksız sürdürmeyi planlıyor.

İtalya

İtalya’daki üniversitelerde çadır kurma eylemlerine, Milano’daki Politeknik Üniversitesi öğrencileri de katıldı. Bologna Üniversitesi, Napoli’deki 2. Federico Üniversitesi, Roma Sapienza Üniversitesi ve Milano Devlet Üniversitesinin ardından Milano’daki Politeknik Üniversitesi öğrencileri kampüste Filistin’e destek ve dayanışmalarını göstermek için çadırlar kurdu.

Fransa

Fransa’da savcılar yaptıkları açıklamada, Fransız polisinin Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde Filistin’e destek eylemine katılan öğrencileri uzaklaştırmak için düzenlediği operasyonun ardından 86 kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

Gözaltılar, yaklaşık 100 öğrencinin üniversitedeki bir konferans salonuna girip iki saat yerleşme eylemi yapmasının ardından gerçekleşti.

İrlanda

İrlanda’da University College Dublin (UCD)’de Filistin destekçisi öğrenciler, Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla kampüste kamp kurdu. Göstericiler, üniversiteleri İsrailli ortaklarla devam eden tüm araştırma işbirliklerini sonlandırana kadar bu protestoyu sürdürme sözü verdi.

Belçika

Belçika’daki üniversite öğrencileri, ABD’de başlayan ve Avrupa’ya yayılan gösterilere 6 Mayıs’ta destek vermeye başladı. Gent, Brüksel, Anvers, Leuven, Liege kentlerindeki üniversitelerde eylemler sürüyor.

Brüksel Özgür Üniversitesinin Fransızca eğitim veren kampüsünde 7 Mayıs’ta başlatılan eylem sonucunda, üniversite yönetimi iki İsrailli kurumun da katıldığı yapay zeka konulu bilimsel projeden ayrılma kararı aldığını duyurmuştu.

Yunanistan

Yunanistan’ın başkenti Atina’da öğrenci birliklerinin çağrısıyla Filistin’e destek eylemi düzenlendi. Filistin’e destek veren diğer öğrenci gruplarıyla dayanışma göstermek isteyen Yunan öğrenci birlikleri, akşam saatlerinde düzenledikleri eylemde şarkılarla da barış mesajı verdi. Eylem kapsamında düzenlenen konserde barış ve dostluk şarkıları söylendi.

Konser için kurulan sahnede söz alan konuşmacılar da İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını “soykırım” olarak nitelendirerek, bu saldırıların bir an evvel sona erdirilmesi için çağrıda bulundu. Atina Üniversitesi’nin ön cephesine ise “Bu soykırım İsrail, ABD ve Avrupa Birliği damgasını taşıyor.” yazılı dev pankart asıldı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş