Almanya’da 63 Yaşında Kesintisiz Emekli Olabilir Miyim? 

Almanya’da 63 Yaşında Kesintisiz Emekli Olabilir Miyim? 

Alman Emeklilik Sigortası’na (DRV) göre, nitelikli iş gücü eksikliği ve devlet teşviklerine rağmen birçok Alman erken emekliliği tercih ediyor. 2021’de yeni emeklilerin yaklaşık yüzde 30’u erken emekli oldu. Bu durum, “63 Yaş Emekliliği”nin kaldırılması ve erken emekliliğin yalnızca kesintilerle mümkün kılınması taleplerini artırıyor.

Alman Emeklilik Sigortası’na (DRV) göre, nitelikli iş gücü eksikliği ve devlet teşviklerine rağmen birçok Alman erken emekliliği tercih ediyor. 2021’de yeni emeklilerin yaklaşık yüzde 30’u erken emekli oldu. Bu, yaklaşık 250 bin kişinin iş hayatından çekilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle, “63 Yaş Emekliliği”nin kaldırılması ve erken emekliliğin yalnızca kesintilerle mümkün kılınması yönünde artan talepler var.

“Uzun Süre Sigortalı Olanlar İçin Emeklilik”

Ancak bu emeklilik türü hakkında bazı yanlış anlamalar mevcut. “63 Yaş Emekliliği” terimi, birçok insanın 63 yaşında emekli olabileceğini düşünmesine yol açıyor. Ancak durum tam da böyle değil, bu nedenle doğru ifade “Uzun Süre Sigortalı Olanlar İçin Emeklilik” olarak adlandırılıyor.

şu anda 65 yaşına çıkarılmış durumda

“63 Yaş Emekliliği”, 2014 yılında tanıtıldı ve o dönemde birçok kişiye 63 yaşını doldurduktan sonra emekli olma imkanı sağladı. Ancak, normal emeklilik yaşının yükseltilmesiyle birlikte ” Uzun Süre Sigortalı Olanlar İçin Emeklilik” şu anda 65 yaşına çıkarılmış durumda. 1953 ve 1963 yılları arasında doğanlar 64 yaşında erken emekli olabilirken, daha sonraki yıllarda doğanlar 65 yaşına kadar beklemek zorunda.

[post-refarans id=”60414″ taraf=”sol”]

45 yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak gerekiyor

“Uzun Süre Sigortalı Olanlar İçin Emeklilik”ten yararlanabilmek için, öncelikle 45 yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak gerekiyor. Bu da, en az 45 yıl boyunca emeklilik kasasına ödeme yapılması gerektiği anlamını taşıyor. Ancak bunu başaranlar kesintisiz emekli olabiliyor.

64 veya 65 yaşına ulaşmış olma şartı

45 yıl prim ödedikten sonra kesintisiz emekli olunabileceği şeklindeki yanlış anlamalar da mevcut. Kesintisiz emeklilik için her iki şartın da yerine getirilmesi gerekiyor. Buna göre 45 yıllık bekleme süresi ile 64 veya 65 yaşına ulaşmış olmak şartları yerine getirilmeli. Bu şartlardan sadece birini yerine getirenler, kesintisiz emekli olamıyorlar.

kesintilerin kabul edilmesi koşuluyla erken emekli olunabiliyor

Erken emekli olmak isteyenler ise kesintileri kabul etmeleri koşuluyla emekli olabiliyor. 35 yıl prim ödeyenler de “Uzun Süre Sigortalı Olanlar İçin Emeklilik”ten yararlanabilirler. Bu, gelecekteki emeklilere 64 veya 65 yaşında çalışmayı bırakma imkanı sağlıyor, ancak bunun karşılığında daha düşük bir emeklilik maaşı almayı kabul etmeleri gerekiyor. Erken emekliliğe ayrılınan her ay için kesinti oranı yüzde 0,3. Buna göre 35 yıl çalıştıktan sonra 64 yaşında emekli olmak isteyen biri yüzde 10,8 daha az emekli maaşı alıyor.

asgari kesinti oranı yüzde 14,4

Emekli maaşlarında asgari kesinti oranı ise yüzde 14,4. Bu tam olarak dört yıla denk geliyor. Buna göre aslında 67 yaşında emekli olması gereken bir kişi, en erken 63 yaşında çalışmayı bırakabiliyor, ancak bu durumda önemli kesintilere katlanmak zorunda kalıyor.(bb)