Toplum

Hamburg’da Okullarda Yeni Düzenleme İle Peçe Takmak Resmen Yasaklandı

Almanya'nın Hamburg kentindeki okullarda ders sırasında yüzü örtmek resmen yasaklandı.
16 Mayıs 2024

Almanya’nın Hamburg kentindeki okullarda sınıf içinde yüz örtme resmi olarak yasaklandı. SPD ve Yeşiller’in hükümet fraksiyonları tarafından okul yasasının değiştirilmesine yönelik öneri, çarşamba günü CDU ve AfD fraksiyonlarının oylarıyla kabul edildi. Sol Parti fraksiyonu ise karşı oy kullandı.

“Okul ile örtülü yüz birbiriyle uyuşmuyor”

Yasa değişikliğiyle, yüzü tamamen örten başörtüleri yasaklanmış oldu. SPD fraksiyonunun okul uzmanı Nils Hansen, “Okul ile örtülü yüz birbiriyle uyuşmuyor.” diye kounuştu. Karşıdakinin yüzünü görebilmenin iletişim için önemli olduğunu belirten Hansen, bunun Hamburg okullarında zaten uygulandığını vurguladı.

“yasak Hamburg İdare Mahkemesi’nin yönergelerine uyuyor”

Öneride, yüz örtme yasağının Hamburg İdare Mahkemesi’nin yönergelerine uyulduğu belirtildi. Mahkeme, 2020 yılında, o dönemde 16 yaşında olan bir Müslüman öğrencinin yüzünü örtmesinin, buna yasal bir temel bulunmamasını belirterek, yasaklanamayacağına karar vermişti.

sürekli olarak tartışılıyor

Almanya’da okul derslerinde örtünme sürekli olarak tartışılıyor. Eğitim, eyaletlerin sorumluluğunda olduğu için uygulama düzensiz bir şekilde ele alınıyor. Bavyera ve Aşağı Saksonya, 2017 yılında okul yasalarını değiştirerek yüzü örtmeyi yasaklayan ilk eyaletler olmuştu. Baden-Württemberg ve Schleswig-Holstein da 2017 yılında okul yasalarında konuyla ilgili sıkılaştırma kararlarını yürürlüğe koymuştu. Rheinland-Pfalz da 2020 yılında, söz konusu maddeyi okul yasasına eklemişti.

Kuzey Ren-Vestfalya ve Bremen konuyu büyütmeme taraftarı

Kuzey Ren-Vestfalya ve Bremen gibi diğer eyaletler ise geçmişteki münferit vakaları büyütmek istemediklerini savunuyor. Bu iki eyalet, okullarda tam örtünmenin istenmediğini, ancak okul yasalarında sıkılaştırmaya gerek duyulmadığını belirtti.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş