Yazarlar

Vodafone Ve Toplu Dava İmkânı

Vodafone müşterileri 2023’teki fiyat artışından bu yana internet ve telefon bağlantıları için 5 Euro daha fazla ödemek zorunda kaldı.
24 Mayıs 2024

Sağlayıcı sözleşme süresi boyunca fiyatları tek taraflı olarak ayarlamıştı. Ancak Federal Tüketici Örgütleri Birliği (Verbraucherzentrale Bundesverband – VZBV) artışın yasal bir dayanağı bulunmadığını savunuyor. Bu nedenle VZBV, Hamm Yüksek Bölge Mahkemesi’nde toplu dava (alm. Sammelklage) açtı. Bu durumdan dolayı mağdur olan  kişiler ise davaya katılabilirler. Bunu yapmak için dava kaydına (Alm. Klageregister) kaydolmanız gerekir.

VODAFONE TOPLU DAVAYA KATILIM ŞARTLARI

İnternet ve/veya telefon bağlantısı Vodafone’da olup sözleşmedeki fiyat artışından etkilenen Vodafone müşterileri davaya ücretsiz olarak katılabiliyor. Tek şart, sözleşmeler Vodafone GmbH, Vodafone West GmbH veya Vodafone Deutschland GmbH ile yapılmış olunması. Vodafone ile yapılan cep telefonu sözleşmeleri dava kapsamında yer almıyor.

Toplum | 21 Mayıs 2024 Telekom, Vodafone, o2: Almanya’da İnternet Kesildi! 21 Mayıs 2024

DAVA KAYDI

Tüketiciler, Federal Adalet Bakanlığındaki (Bundesamt für Justiz) dava kaydına girerek toplu davaya katılabilir. Sizin temelde hak sahibi olma durumunuz olup olmadığını ve kayıt ile alakalı bilgiyi VZBV’in “www.sammelklagen.de/vodafone” adresindeki dava kontrolünden öğrenebilirsiniz. Site öncelikle birkaç soruyla davanın bireysel davaya uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Federal Tüketici Örgütleri Birliği  daha sonra  davaya nasıl dahil olunabileceği  konusunda özel bilgi veriyor.

Davaya dahil olmanız durumunda toplu davaya da dahil ediyorlar. Bu durumda, prosedür ne kadar uzun sürerse sürsün, talepleriniz artık zaman aşımına uğrayamaz. Dava kaydına en geç dava duruşmalarının bitmesinin üzerinden 3 hafta geçmeden kayıt yapılabilir.

TOPLU DAVANIN FAYDALARI

Yeni uygulamaya konulan toplu davada, kayıtlı tüketiciler başarılı olmaları hâlinde doğrudan tazminat veya geri ödeme alacaklar (Alm. Abhilfeklage). Model tespit davasının aksine (Alm. Musterfestellungsklage), tüketicilerin hak talebinde bulunmak için tekrar mahkemeye gitmesine gerek yok. Ayriyeten toplu davaların faydaları, zaman aşımını engellemek ve özellikle masrafsız olmaları. Zira dava kayıp edilsede herhangi bir ücret ödenmesi gerekmiyor. Kazananılan davadada da herhangi bir ücret veya komsiyon yok. Bu dava türü ile mahkemelerin işini ve masrafları azaltmak amaçlanıyor. Ufak bir miktar için maddi ve manevi külfete girmek istemeyenler için ise büyük bir imkân.

Pin It on Pinterest

Paylaş