Dünya

Almanya: “UNRWA Terör Örgütü Değildir”

Almanya, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) terör örgütü olmadığını ve çalışmalarını desteklediklerini bildirdi.
05 Haziran 2024
İsrail saldırıları nedeniyle Filistinliler Refah'tan göç etmeye devam ediyor @aa

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA)’yı terör örgütü olarak sınıflandırma girişiminin ardından açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, UNRWA’nın terör örgütü olmadığını belirtti.

“UNRWA terör örgütü değildir”

İsrail’in UNRWA’yı “terör örgütü” olarak sınıflandırma girişimine ilişkin soruya Fischer, Almanya’nın UNRWA’ya ilişkin tutumunun bilindiğini belirterek, “Kesinlikle bir terör örgütü değil, BM tarafından görevlendirilmiş uluslararası bir örgüttür. Onların önemli çalışmaları uluslararası toplum tarafından desteklenmektedir.” yanıtını verdi.

Fischer, UNRWA’nın Gazze’deki insanlara yardım sağlamaya devam edebilecek lojistik kapasiteye sahip az sayıdaki kuruluştan biri olduğunu vurgulayarak, İsrail hükümetinin Gazze halkına yardım sağlanmasına imkan verme yükümlülüğü bulunduğuna işaret etti.

“Gazze’deki durum felaket”

UNRWA olmadan Gazze’ye yardım yapılamayacağını belirten Fischer, “Bu nedenle, UNRWA’nın çalışmalarını tehlikeye sokan bu yasa teklifini büyük bir endişeyle karşılıyoruz.” dedi. Fischer, Gazze Şeridi’nde insani durumun felaket olduğunu yineleyerek, bu yüzden Gazze’ye yeni erişim yolları açmak ve oradaki halka insani yardım ulaştırmak için çalıştıklarını anlattı.

Sözcü Fischer, sivil halkın zor durumda olduğunu aktararak, İsrail hükümetine Gazze Şeridi’ne yardım malzemelerini “akıtması” çağrısında bulundu.​​​​​​​

“UCM bağımsız bir kurum”

Fischer, ABD Temsilciler Meclisi’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik “yakalama kararı” başvurusunu değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) yaptırım öngören tasarıyı kabul etmesinin ardından bu kararın Senato’dan geçmesini beklemediklerini söyledi. Fischer, UCM’nin bağımsız bir kurum olduğunu söyledi.

“UCM’in en büyük destekçilerinden biriyiz”

Fischer, “UCM’in en büyük ikinci mali destekçisi olduğumuzu biliyorsunuz. Bunun, UCM’ye ilişkin duruşumuzun iyi bir ölçütü olduğunu düşünüyorum. ABD Temsilciler Meclisi’nin kararını gördük. Ancak Senato’dan geçmesi gerekiyor. Biz birçokları gibi, bunun Senato’dan geçmeyeceğini varsayarsak, bir sır vermiş olduğumu düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş