Gündem

Avrupa’da Göçmen Tarım İşçileri Köle Gibi Çalıştırılıyor

Avrupa’da tarım işletmelerinde çalışan 2 milyon 400 bin göçmen tarım işçisi, uzun süre çalıştırılıyor, sağlık hizmetleri alamıyor ve düşük ücretle çalıştırıldıkları gibi mesai ücretleri de verilmiyor.
10 Haziran 2024
@shutterstock

Yoksullukla mücadele ve insani yardım kuruluşu Oxfam tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, Avrupa’da en az 2,4 milyon göçmen tarım işçisi köle gibi çalıştırılıyor.

Göçmen İşçiler Köle Gibi Çalıştırılıyorlar

Araştırmaya göre, bu tarım işletmelerinde çalışan göçmen işçiler uzun süre çalışmak zorunda kalmalarının yanı sıra ücretleri de düşük tarifeden alıyorlar. Mesai ücreti alamayan işçiler, bazen şiddete de maruz kalıyor.

Tarım Çalışanlarının Yüzde 25’i Göçmen

Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İsveç’teki çiftlikleri inceleyen Oxfam raporunda, Avrupa tarım sektöründe her 4 işçiden 1’inin göçmen işçi olmakla birlikte gerçek sayının bundan daha fazla olduğunun tahmin edildiği ifade ediliyor.

Hollanda’da Göçmen İşçi Sömürüsü

Raporda, Hollanda’daki tarım işverenlerinin bazen aracı kurumlar üzerinden “geçici işçi” istihdam ettiği ve bu işçilerin daha düşük ücret aldığı, sağlık hizmetlerine erişimlerinin de kısıtlandığı vurgulanıyor.

Bazı işverenler ise, işçileri istihdam etmek için ücret alırken, işçileri asgari ücretin altında çalıştırmalarına rağmen, fazla mesai ücretlerini de ödemiyor.

Hollanda’da yerli çiftlik işçileri saati 20 Euro kazanırken göçmen işçilere en fazla 10 Euro ödeniyor.

Kadın İşçilerin Durumu Daha Kötü

Raporda, göçmen işçilerin işten atılma korkusuyla hastalandıkları zamanda bile çalışmak zorunda kaldıkları açıklanırken, özellikle kadın işçiler için şartlarının daha kötü olduğu vurgulanıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş