Almanya’da Müslümana Vatandaşlık Engelinde Emsal Mahkeme Kararı

Almanya’da Müslümana Vatandaşlık Engelinde Emsal Mahkeme Kararı

Almanya’da Lübnanlı göçmenin vatandaşlık başvurusu, “Alman televizyonu izliyor musunuz?, Camiye gidiyor musunuz? ” gibi sorularla haksız yere reddedildi. Mahkeme, uygulamanın hukuka aykırı olduğuna hükmetti!

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde yer alan Peine ilçesinde yaşayan bir Lübnanlı göçmenin vatandaşlık başvurusu, gerekçesiz ek sorular nedeniyle reddedildi. Ancak mahkeme, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

2013 yılından bu yana Almanya’da yasal olarak ikamet eden göçmen, 2023 sonunda Peine makamlarına başvurarak vatandaşlık talebinde bulundu. Başvurusunda kimlik belgeleri, Almanya’daki yasal ikameti, dil yeterliliği (B1 seviyesi), vatandaşlık testi ve maddi bağımsızlığına dair tüm gerekli evrakları eksiksiz sundu. Güvenlik soruşturmaları da onun aleyhine herhangi bir bulguya rastlamadı.

“Düzenli olarak camiye gidiyor musunuz?” ve “Alman televizyonu izliyor musunuz?”

Ancak yetkili memur, başvuruyu değerlendirme sürecinde Lübnanlı göçmene ekstra 23 soru yöneltti. Sorular arasında, “Demokrasi nedir?”, “Hukuk devleti ve yargı bağımsızlığını nasıl tanımlarsınız?”, “Haberlerde neler anlatılıyor?”, “Düzenli olarak camiye gidiyor musunuz?” ve “Alman televizyonu izliyor musunuz?” gibi ifadeler yer aldı. Bu soruların ardından göçmene, Alman anayasasının demokratik düzenine bağlı olduğunu beyan etmesi için imzalatılması gereken belge sunulmadı. Yetkililer, başvuruyu “bazı soruları eksik veya yanlış yanıtladığı” gerekçesiyle reddetti.

ALMANYA | 4 Ocak 2025 Almanya’da Vatandaşlık Almak Kolaylaştı Ama Kimse Başvuramıyor

Mahkemeden Müslüman Göçmen Lehine Karar

Braunschweig İdare Mahkemesi, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, vatandaşlık başvurularında ancak somut şüpheler varsa ek sorgulama yapılabileceğini, ancak bu vakada böyle bir durum olmadığını belirtti. Ayrıca, 2024’te yürürlüğe giren yeni Alman Vatandaşlık Yasası’nın da bu tür ek sorgulamaları öngörmediğini vurguladı.

Mahkeme, Peine makamlarının başvuru sahibinin anayasaya bağlılığına dair şüphe oluşturacak hiçbir somut delil sunamadığını belirterek, vatandaşlık başvurusunun hukuksuz şekilde reddedildiğine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, göçmenin eğitim seviyesi ve dil yeterliliği değerlendirilmeden başvurunun reddedilmesini de eleştirdi.

Bu kararın, Almanya’daki vatandaşlık başvurularında keyfi uygulamalara karşı önemli bir emsal oluşturması bekleniyor.(fk)