“Müslümanlar, Yayın Konseylerinde Adil Temsil Edilmiyor”

“Müslümanlar, Yayın Konseylerinde Adil Temsil Edilmiyor”

@igmg

6 milyondan fazla müntesibiyle Almanya’daki toplam nüfusun yaklaşık yüzde 6,5’ini oluşturan Müslümanlar Almanya’daki yayın konseylerinde ancak yüzde 0,9 oranında temsil ediliyor. IGMG Genel Sekreteri Ali Mete Müslümanların adil bir şekilde temsil edilmesini istedi.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, Otto Brenner Vakfı’nın, Almanya’daki yayın kuruluşlarında Müslümanların temsil edilmesi ile ilgili araştırmasını değerlendirdi.

Araştırma sebebiyle bir basın açıklaması yapan Ali Mete, “Müslüman vatandaşlar yayın lisans ücretlerini ödüyorlar ancak yayın konseyinde sesleri duyulmuyor. Müslümanların bakış açıları artık göz ardı edilmemeli.” dedi.

Yüde 6,5 Nüfusa Sahip Olan Müslüman Yüzde 0,9 İle Temsil Ediliyor

Almanya’da Müslüman nüfusun oranının yüzde 6,5 olmasına rağmen yayın konseylerindeki temsil oranının sadece yüzde 0,9 olduğuna dikkat çeken Mete sözlerini şöyle sürdürdü:

“Almanya’da kamuya ait yayın kuruluşlarının toplumsal çeşitliliği yansıtmak ve ülkedeki tüm insanların çıkarlarını dengeli bir şekilde göz önünde bulundurmak gibi özel bir sorumluluğu var. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırma Müslümanların yayın konseylerinde büyük ölçüde yetersiz temsil edildiğini ortaya koyuyor. Diğer dinî temsilciler tüm konseylerde daimî sandalyelere sahipken, Müslümanlar 12 yayın kuruluşundan sadece dördünde temsil ediliyor.”

Bu dengesizliğin sadece demokrasi açısından bir sorun olmakla kalmayıp, aynı zamanda kamu yayıncılığının temel ilkelerine de aykırı olduğu değerlendirmesi yapan Mete, Müslümanların marjinal bir grup olmadığını, altı milyondan fazla müntesibiyle Almanya’daki toplam nüfusun yaklaşık yüzde 6,5’ini oluşturduğunu hatırlattı.

Müslümanlar da Yayın Lisans Ücreti Ödüyor

Müslümanların yayın lisans ücretleri yoluyla sistemin finansmanına katkıda bulduklarını söyleyen IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, ancak Müslümanların kendilerini doğrudan etkileyen medya politikası kararları söz konusu olduğunda neredeyse hiç söz sahibi oladığını ifade etti. Mete daha sonra şunları söyledi:

“Müslümanlar yüzde 0,9’luk bir oranla, yayın konseylerinde başka hiçbir grupta olmadığı kadar az oranda temsil ediliyorlar. Bu nedenle İslam Toplumu Millî Görüş olarak, tüm yayın konseylerinde Müslüman nüfusun adil bir şekilde temsil edilmesi çağrısında bulunuyoruz. Almanya’da İslam medyada sıklıkla konu edilirken, bu haberlerden etkilenenlerin neredeyse hiç söz sahibi olmaması kabul edilemez bir durumdur. Müslüman nüfus toplumsal gerçekliğin doğal bir parçası olarak kabul edilmeli ve içerik, programların oluşturulması ve medya politikası ile ilgili kararların alındığı yerlerde yer almalıdır.

İslam Toplumu Millî Görüş olarak siyasilere ve yayın kuruluşlarına çağrıda bulunuyoruz: Yayın konseylerinde Müslümanların eksik temsil edilmesi ayrımcılığına artık son verilsin. Çoğulcu toplum sadece sözle olunmaz, bu durumun aynı zamanda yapılara da yansıması gerekir. Bunun için de acilen harekete geçilmesi elzemdir.”