Almanya’da Ekonomi Uzmanından Yeni Hükümete Reform Çağrısı

Almanya’da Ekonomi Uzmanından Yeni Hükümete Reform Çağrısı

Alman Ekonomi Uzmanları Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve savunma yatırımlarının desteklenmesi için reform çağrısında bulundu. Yeni hükümetin altyapı, eğitim ve dijitalleşme alanlarında dengeli adımlar atması gerektiğini belirtti.

Sena Birdemir

Alman Ekonomi Uzmanları Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, ekonomiyi yeniden canlandırmak için zorlu reformlar yapılması gerektiğini vurguladı. Schnitzer, sosyal güvenlik sistemindeki maliyet artışlarını sınırlamak amacıyla emeklilik yaşının yükseltilmesi, emeklilik artışlarının sınırlandırılması ve ek fonlu emeklilik planını içeren reform paketine çağrıda bulundu.

Sıkı Borç Freni ve Yeni Hükümetin Zorlukları

Schnitzer, “FAZ” gazetesine verdiği demeçte, yeni federal hükümetin altyapı, savunma ve eğitim başta olmak üzere geleceğe yönelik harcamaların dengelenmesiyle birlikte borç freninde istikrar odaklı reformları acilen ele alması gerektiğini belirtti. Savunma için özel bir fonla desteklenmesi gereken adımın, borç freninde bir değişiklik ya da savunma için özel bir fon oluşturulmasının üçte iki çoğunluk gerektirmesi nedeniyle oldukça zor olacağını ifade eden Schnitzer, “Bu durum yeni federal hükümetin manevra alanını daha da daraltacak.” uyarısında bulundu.

Savunma Kabiliyetinde Yatırım Zamanı

Almanya’nın ekonomik durgunluk evresinde bulunduğu bir dönemde Schnitzer, siyasetin ve iş dünyasının yıllar boyunca kendi savunma kabiliyetlerine ve yeni ürün ile teknolojilerin geliştirilmesine yatırım yapmadığını dile getirdi. Bu nedenle, yeni federal hükümetin ilk görevleri arasında Avrupa ülkeleriyle koordinasyon içinde savunma kabiliyetlerini büyük ölçüde güçlendirmek olduğu vurgulandı.

Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Ekonominin Geleceği

Schnitzer, Almanya’nın yenilikçi gücünü artırmak için ilaç, otomotiv, robotik ve savunma sanayilerinde yapay zeka tabanlı ürün ve hizmetlerle uluslararası liderlik yoluyla ekonominin geleceğe yönelik bir vizyona kavuşması gerektiğini söyledi. Kamu yönetiminin daha verimli hale getirilmesi için kolaylaştırılmış yetkilendirme prosedürleri, tüm kişi ve şirketler için tek tip dijital kimlik ve devlet düzeyinde veri koruma görevlilerinin kaldırılması gibi adımların atılması gerektiğini ifade eden Schnitzer, yapay zekanın ve dijitalleşmenin avantajlarının yanında dezavantajlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ekledi.(bb)