Belçika’da Süresiz İşsizlik Maaşı Kaldırılacak

Belçika'da Süresiz İşsizlik Maaşı Kaldırılacak
Belçika, süresiz işsizlik maaşı sisteminde değişikliğe gitmeye ve bunu 2 yılla sınırlandırmaya hazırlanıyor.
- BELÇİKAGündem
- 21 Mart 2025
Belçika, süresiz işsizlik maaşı sisteminde değişikliğe gitmeye ve bunu 2 yılla sınırlandırmaya hazırlanıyor. Belçika Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı David Clarinval, ülkedeki işsizlik ödeneği sisteminde değişiklik yapılacağını açıkladı.
Federal hükümetin yeni planı doğrultusunda, 2 yıldan uzun süredir işsizlik maaşı alanların bu haklarını kaybedeceğini belirten Clarinval, ülkede 100 binden fazla kişinin bu kapsama girdiğini ve işsizlik ödeneklerine son verileceğini bildirdi.
Süresiz İşsizlik Maaşı Tamamen Kesilmiyordu
Clarinval, 2 yıllık süre sınırının, yeterli süre çalışmış 55 yaş üstü kişilere uygulanmayacağına işaret etti. Son 3 yılda en az bir sene çalışanların, 1 yıl işsizlik yardımı alma hakkı olacağını dile getiren Clarinval, buna ilave her 4 ay için bir ay ek süre kazanılacağını ve 2 yılın üst limit olacağını kaydetti.
Halihazırda Belçika, işsizlik yardımlarının süresini sınırlamıyor. İşsiz kalan kişi, son maaşının yüzde 65’i kadar maaş almaya başlıyor. Bir üst sınırı da bulunan işsizlik ödeneği, zamanla azalmasına rağmen tamamen kesilmiyor.
100 Binden Fazla Kişi Etkilenecek
Verilere göre, Belçika’da 55 yaş altı yaklaşık 320 bin işsiz bulunuyor. Bunların 100 binden fazlası 2 yıldan uzun süredir işsizlik maaşı alıyor. Yüksek kamu borcu ve bütçe açığı olan Belçika’da yeni hükümet, işsizlik ve hastalık yardımları gibi çeşitli sosyal destekleri azaltmayı planlıyor.
Hükümetin Tasarruf Tedbirleri Protesto Edilmişti
Belçika’da hükümetin tasarruf tedbirleri protesto edildi. Ülkedeki bütün işçi sendikalarının çağrısı üzerine yaklaşık 60 bin kişi, Brüksel’in merkezindeki Kuzey Tren İstasyonu önünde bir araya geldi.
Sendikaların renkleri olan yeşil, kırmızı ve mavi mont ile yelekler giyen protestocular, ülkede uygulanması planlanan kemer sıkma politikalarına karşı sloganlar attı. Göstericiler, “Haklarıma dokunma”, “Emekli maaşıma dokunmayın”, “İşimize saygı gösterin” yazılı afişler açtı. Etrafa torpil ve çatapat fırlatan protestocular, ana yolları kullanarak birkaç kilometre mesafedeki Midi Tren İstasyonu’na kadar yürüdü. (aa,c)