Hindistan’da Müslümanlar, Vakıf Yasasına Karşı Ülke Genelinde Gösteriler Başlattı

Hindistan’da Müslümanlar, Vakıf Yasasına Karşı Ülke Genelinde Gösteriler Başlattı

Hindistan’da Müslümanlar, hükümetin vakıf mülkleri üzerindeki kontrolünü genişletecek yasa tasarısına karşı ülke çapında kampanya başlattı.

Hindistan’da Müslümanlar, hükümetin vakıf mülkleri üzerindeki kontrolünü genişletmek için 1995 tarihli Vakıf Yasası’nda değişiklik yapma talebine tepki gösterdi.

Müslümanların dini eğitim ve yardım amaçlı kullandığı “vakıf” adı altındaki arazi veya mülklere teftiş ve müdahale hakkı veren yasa tasarısına karşı çıkan Müslümanlar, ülke çapında gösteriler başlattı.

“Yasa Tasarına Karşı Demokratik Haklarımızı Kullanacağız”

Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu (AIMPLB) öncülüğünde başlatılan protestoların yanı sıra, oturma eylemleri, halka açık konferanslar ve seminerler düzenlenmesi planlanıyor.

Gösterilerin ilk ayağında 26 ve 29 Mart tarihlerinde sırasıyla Patna ve Vijayawada’daki meclisler önünde büyük oturma eylemleri yapılması hedefleniyor. AIMPLB, yasa tasarısına karşı tüm “anayasal, yasal ve demokratik yolları” kullanmaya kararlı olduklarını duyurdu.

Hindistan’da 872 Bin Vakıf Mülkü Bulunuyor

Öte yandan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümeti, mevcut yasadaki değişikliklerle, “bu mülklerin yönetimindeki yolsuzlukları” ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti. Hükümet ayrıca, değişikliklerin, Müslüman topluluğun reform taleplerine yanıt vermek için gerekli olduğunu öne sürüyor.

Modi hükümeti, vakıf kurullarının ülkenin en büyük arazi sahipleri arasında yer aldığını belirtiyor. Verilere göre, ülke genelinde yaklaşık 872 bin vakıf mülkü bulunuyor ve bunlar, 940 bin dönümden fazla alanı kapsıyor. (aa,c)