Almanya’da İkinci El Araçlardaki “Yeni TÜV” Tuzağına Dikkat

Almanya’da İkinci El Araçlardaki “Yeni TÜV” Tuzağına Dikkat

@Shutterstock

Almanya’da ikinci el araba alım-satımında sıkça karşılaşılan “Yeni TÜV” ifadesi, alıcıları güvenli bir alışveriş yapacakları konusunda kandırabiliyor. Peki, bu ifade tam olarak ne anlama geliyor?

Almanya’da birçok kişi, “Yeni TÜV” başlıklı araçların güvenli olduğunu düşünerek bu araçlara yöneliyor. Ancak, bu ibarenin gerçekte ne anlama geldiğini anlamak büyük önem taşıyor.

“Yeni TÜV” İfadesi Ne Anlama Geliyor?

Hukuki açıdan bu ifade, aracın teslim anında trafik güvenliği açısından uygun olmasını ve Ana Muayene Yönetmeliği’ne (StVZO) uygun olmasını şart koşuyor. Yani, aracın belli bir trafik güvenliği standardını karşıladığını belirten bu ifade, sadece geçerli bir “TÜV” muayenesine sahip olduğunu ifade ediyor.

Sadece Ticari Satıcılarda Garanti Var

Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Bu ifade, sadece ticari satıcılar için geçerli bir sorumluluk olarak ifade ediliyor. Yani, ikinci el aracı sadece bir bayiden alıyorsanız, aracın trafik güvenliği açısından uygun olacağına dair garanti verilir. Fakat, aracın özel bir kişi tarafından satılması durumunda, alıcı daha dikkatli olmalı.

Özel Satıcılara Dikkat

Çünkü özel satıcılar, genellikle “satıldığı gibi” (Alm.: “gekauft wie gesehen”) gibi ifadelerle, araçta var olabilecek olası arızalardan sorumlu tutulmamak için kendini garantiye alır. Bu durumda aracın arıza vermesi durumunda, bunu ispatlamak, alıcıya düşen bir yük olabilir. Bu ise imkansıza yakın bir duruma dönüşebilir.

TÜV Muayenesi Neleri Kapsar?

TÜV (Technischer Überwachungsverein), araçların periyodik muayenesini yaparak, aracın trafikte güvenli olup olmadığını kontrol ediyor. Ancak, TÜV müfettişlerinin yalnızca aracın o anki durumunu değerlendirdiğini unutmamak gerekiyor. Buna göre bir araç “TÜV yeni” ifadesiyle satılıyor olsa da, bu her zaman aracın gelecekteki güvenliğini garanti etmiyor.

TÜV Raporu, Araç Durumu İçin Tek Başına Yeterli Değil

TÜV raporu, araç alım satımında önemli bir rehber olsa da, tek başına güvenliğin garantisi olarak görülmemeli. Bu nedenle, alıcıların araçta mevcut sorunları öğrenebilmek için raporu dikkatlice incelemeleri gerekiyor. Eğer rapor bulunmazsa, aracın daha fazla kontrol edilmesi öneriliyor. Çoğu zaman, TÜV gibi denetim kuruluşları, aracın tam anlamıyla güvenli olup olmadığını test etmek amacıyla ikinci bir kontrol öneriyor.(bb)