Şevval Ayı Orucu: Ne Zaman Tutulur?

Şevval Ayı Orucu: Ne Zaman Tutulur?

@Shutterstock

Ramazan ayının bitmesiyle birlikte Şevval ayında altı gün orucun ne zaman tutulacağı, ibadetlerini idrak edecek olan Müslümanların odaklandığı konulardan oldu.

Üç ayları olarak adlandırılan Recep, Şaban ve Ramazan ayları maneviyatımız açısından çok bereketli ve kazançlı bir mevsim olarak bu yıl da geldi, gitti. Sahura kalkmanın bereketini, iftar sofralarının feyzini yıl boyunca hatırlar, hatta birbirimize de hatırlatır dururuz. Peki ya Şevval ayında neler yapılır? Şevval ayı orucu hakkında sizler için bir derleme hazırladık. 

Niyetimiz Halis, İbadetimiz Kabul Olsun!

Ramazan ayı bitince, Ramazan Bayramını ailemizle ve tüm sevdiklerimizle kutlar, uzun zamandır görüşemediğimiz kişilerle, akrabamızla, eşimizle dostumuz ile görüşür, bayramlaşırız. Ramazan ayı biter ama oruç bitmez. 

Bayramdan sonra, Şevval ayında oruç tutmak isteyenler için devam eder. Efendimiz (s.a.v.) Şevval ayı orucu ile alakalı şöyle buyurmuştur: “Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevval ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur!”

Yani Efendimiz (s.a.v.) Ramazan orucundan sonra Şevval’de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altı güne çıkaran kimseye, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevap olduğunu müjdeliyor. Bu noktada en önemli konulardan biri, yapılan ibadeti ihlasla yapmak, gönül rızasıyla yapmaktır. İhlas ile yapılan hiçbir ibadet, Allah’ın izniyle geri çevrilmez. Niyetimiz halis olursa, ibadetimiz de makbul olur. 

HAYAT | 28 Mart 2025 Oruç, Açlık ve Susuzluk Değildir

Niyet-Amel İlişkisi

Tıpkı yolun kenarına uzaklardan bir taşı yuvarlayarak güç bela getirip yerleştiren adamla, bu taşı oradan aynı güçlükle uzaklaştıran bir başka adamın niyeti ve yorumu gibi.

Biri düşünmüş ki: Bu çölün ortasında yaşlı bir adam yolda giderken bineğine binmek istese, üzerine çıkıp da hayvana binebileceği yüksek bir yer yoktur. Öyle ise şu taşı yuvarlayıp yolun kenarına getireyim de, yolda gitmekte olan yaşlı ve çocuklar hayvanlarına binmek istediklerinde taşın üstüne çıkıp bineklerinin üzerine kolayca atlasınlar, sevabı da bana olsun. Adamın bu hâlis niyetine bakan Rabbimiz ondan razı olmuş, istediği sevabı ihsan eylemiş.

Böyle güzel niyetle getirilen taşı oradan öfke ile yuvarlayıp uzaklaştıran adam ise şöyle düşünmüş: Bu taşı buraya getiren kimse ne kadar da yanlış bir iş yapmış. Hiç düşünmemiş ki, gözleri görmeyenler, karanlıkta fark edemeyenler taşa takılıp yere düşerler. Şu taşı buradan uzaklaştırayım da kimse takılıp yere düşmesin, sevabı da bana olsun.

İşte bu adam da taşı buradan uzaklaştırdığından dolayı Allah rızasını kazanmış, ümit ettiği sevaba nail olmuş. Her ikisinde de niyet hâlis, yorum makul…

Biz de sâfi bir niyetle altı gün orucumuzu tutarsak, belki Rabbimiz bu niyetimize, bu bağlılığımıza bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevaplar ihsan edebilir, hatâlarımızı affedebilir. Rabbimizin hudutsuz rahmetine kimse sınır çizemez. 

Peki, Şevval ayı orucunu nasıl tutacağız? 

Şevval ayı orucunu altı gün boyunca bayramdan hemen sonra tutmak iyidir. Hem peş peşe tutulabilir hem de aralıklı tutulabilir. 

Nasıl Niyet Edeceğiz?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur.