Arabayla Türkiye’ye Gidecekler Dikkat! Klimayı Açmak Pahalıya Patlayabilir!

Arabayla Türkiye’ye Gidecekler Dikkat! Klimayı Açmak Pahalıya Patlayabilir!

@Shutterstock

Avrupa’da araç içinde klimayı çalıştırmak yasaklanmış durumda. Özellikle klimadan faydalanmak için motoru rölantide çalıştırmak büyük cezaları beraberinde getirebiliyor. İşte ülke ülke cezalar.

Avrupa ülkelerinde motor çalışır durumda beklemek ciddi para cezalarına neden olabiliyor. Özellikle yaz aylarında Türkiye’ye özel araçla seyahat eden gurbetçiler için bu düzenlemeler büyük önem taşıyor. Yolculuk sırasında Almanya ve Avusturya gibi ülkelerde verilen molalarda, sıcaktan bunalan yolcular klimayı çalışır halde tutmak için aracı rölantide bekletmeyi tercih edebiliyor.

Ancak birçok Avrupa ülkesi, motorun rölantide çalıştırılmasını yasaklayan düzenlemelere sahip. Amaç hem hava kirliliğini azaltmak hem de gereksiz enerji tüketimini önlemek. Kurallara uymayan sürücüler, ülkesine göre değişen oranlarda para cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.

Almanya’da 80 Euro’ya Kadar Ceza

Almanya’da motoru park halinde çalışır durumda bırakmak, Trafik Kanunu’nun 30. maddesi ile açıkça yasaklanmış durumda. Bu madde, “gereksiz gürültü ve önlenebilir egzoz emisyonlarını” yasaklıyor. Araç sabitken motorun çalıştırılması da bu kapsamda değerlendiriliyor ve sürücülere 80 Euro’ya kadar ceza kesilebiliyor.

Avusturya’da Ceza Üst Limiti: 10 Bin Euro

Avusturya’da ise motorun rölantide çalıştırılması, Trafik Kanunu’nun 4. maddesi ile yasaklanıyor. Yasa, özellikle kış aylarında motoru “ısınması için” çalıştırmayı da hedef alıyor. Teorik olarak 10 bin Euro’ya kadar ceza mümkün olsa da, pratikte ceza miktarları genellikle 75 ila 150 euro arasında değişiyor.

İtalya’da Ceza 444 Euro’ya Kadar Çıkabiliyor

Almanya’dan daha katı olan İtalya’da, özellikle turistik bölgelerde kontroller sıkı tutuluyor. 2022 yılında güncellenen düzenlemeye göre, park halindeki aracın içini serin tutmak için motoru çalışır halde bırakmak büyük cezalara neden olabiliyor. Bu kurala uymayan sürücüler 223 ila 444 euro arasında değişen para cezaları ile karşı karşıya kalabiliyor.

İngiltere’de Yeni Zam Gündemde

İngiltere, motoru boşuna çalıştıranlara 25 euro civarında para cezası kesiyor. Ancak hükümet, bu miktarı artırmayı planlıyor. “Vehicle idling” olarak bilinen bu davranış, çevre bilinci açısından ciddi bir ihlal sayılıyor.

Danimarka’da 67 Euro Ceza Uygulanıyor

Danimarka’da da 2006’dan bu yana motoru gereksiz yere çalıştırmak yasak. Yasağa uymayanlara yaklaşık 67 euro para cezası veriliyor. Uygulama, Almanya’daki düzenlemeye benzer şekilde işliyor.

İsviçre’de 60 Euro Ceza

İsviçre gibi katı kurallarıyla bilinen bir ülkede motoru çalıştırmak göreceli olarak daha az cezaya neden oluyor. Yollarda gereksiz rahatsızlık yaratmak yasak ve bu kuralı ihlal eden sürücüler 60 euro ceza ödüyor.

Elektrikli Araçlar Avantajlı

Elektrikli otomobillerin klimayı çalıştırmak için motora ihtiyaç duymaması, bu kurallar kapsamında onları cezadan muaf kılıyor. Bu nedenle elektrikli araçlar, hem çevreci hem de ceza riski olmayan alternatif olarak öne çıkıyor.(bb)