“Almanya’da Emeklilik Sistemi Çökmenin Eşiğinde”

“Almanya’da Emeklilik Sistemi Çökmenin Eşiğinde”

Almanya’da İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger, ülkede şimdi işleyen emeklilik sisteminin çökmenin eşiğinde olduğunu ve 5 sene sonra sistemin işlemeyeceğini açıkladı.

Almanya İşverenler Birliği Başkanı Rainer Viktor Dulger Almanya emeklilik sisteminin çökmenin eşiğinde olduğunu açıkladı.

Korona krizinin pek çok şirketi zayıflattığını ve tedarik zincirinin sekteye uğradığına dikkat çeken İşverenler Birliği Başkanı, emeklilik yaşının yükseltilmesinin bir çözüm olabileceğini söyledi.

“Sosyal güvenlik sistemimizin bu şekilde gitmesi hâlinde 5 yıl sonra işlemez hâle gelecek.” diyen Rainer Dulger sosyal güvenlikte maliyetlerin patlayacağını açıkladı.

Emeklilik sistemine giderek daha az para ödendiğini, ama emekli olanların daha fazla maaş aldığını söyleyen İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger, buna çözüm olarak da emeklilik yaşının hayat şartlarının yükselmesine orantılı olarak yükseltilmesini istedi.

“Vatandaşlık Ödeneği Toplumsal Bölünmelere Yol Açacak”

Almanya İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger ayrıca iktidarın yılbaşından itibaren yürürlüğe koyacağı vatandaşlık ödeneğini de eleştirdi. Vatandaşlık ödeneğinin toplumsal bölünmelere yol açacağını, bir kemisin eline işe gitmediği hâlde işe işe gidenden daha fazla para geçeceğini, çalışan kimselerin ise daha aş para alacağını belirtti. Rainer Dulger, maaş ve sosyal yardım dengesizliğinin çözümünün ise maaşlara zam yapılması olmadığını da ileri sürdü.

Öte yandan, Almanya’da emeklilerin yüzde 30’u ayda 1000 Euro’dan daha az maaş alıyor. Hükümet artan enerji fiyatları karşısında emeklilere Aralık ayında 300 Euroluk ödeme yapacak. (ib)