Sıla Yoluna Çıkacak Sürücüler Dikkat! Bulgaristan’da Aracınıza El Konulabilir

Sıla Yoluna Çıkacak Sürücüler Dikkat! Bulgaristan’da Aracınıza El Konulabilir

Bulgaristan Sofya Büyükelçiliği yetkilileri sıla yoluna çıkacak sürücülerin pasaport, oturum kartı, hız sınırı ve ehliyet uyarısında bulundu.

Türkiye’nin Sofya Başkonsolosluğu yetkilileri, sıla yoluna çıkacak Avrupalı Türklerin Bulgaristan’dan geçerken nelere dikkat etmesi gerektiği hususunda Camia Haber’e açıklamalar yaptı.

Avrupa’da yaşayan Türklerden sıla yoluna çıkarken Bulgaristan’dan transit olarak geçecek vatandaşların her birinin, çocuklar dahil, pasaport ve ikamet sürelerini kontrol etmeleri gerektiğini söyleyen Sofya Başkonsolosluğu yetkilileri, Sürücülerin ehliyetleri, yeşil sigorta kartları, kasko sigortaları varsa sigortada geçerli olduğunu gösteren belge yanlarında bulunmadığı durumlarda Bulgar yetkililer aracınıza el koyup bağlayabileceği uyarısını yaptılar.

BULGAR YETKİLİLER TAVİZ VERMİYOR

Araç bağlama olaylarıyla sık sık karşılaşıldığını söyleyen Başkonsolosluk yetkilileri, “Yorulan sürücüler aracını kullanmak için eşine veriyor. Onlar da yanlarına ehliyet almadıysa yine arabayı bağlayabiliyorlar. Bulgar yetkililer, “unuttum, yanımda değil” gibi bahaneleri kabul etmiyorlar. Aracın plakasına el koyulup, araç bir ay bağlanabiliyor. Ayrıca araçların ruhsatlarının da yanlarında olması gerekiyor. Bulgaristan bu konulara çok dikkat ediyor ve tavizsiz davranıyor” ifadelerini kullandı.

Sıla Yolu’nun Türkiye’den önceki son durağı Bulgaristan Sofya Büyükelçiliği yetkilileri Camia Haber’in sorularını yanıtladı.

OTURUM BELGELERİ DE YANINIZDA OLMALI

Sıla yoluna çıkan sürücülerin pasaport ve oturum belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerektiğini söyleyen yetkililer, “Yeni pasaportların 10 yıllık süreleri dolmak üzere olduğu için çoğu kişinin oturum izinlerini almaları da yetişmiyor. Dolayısıyla eski ve yeni pasaportlarını yanlarında getirmeleri gerekiyor. Ayrıca, oturumları süreli olan vatandaşlarımızın Bulgaristan’dan geçişine vizesiz izin verilmiyor” diyerek sürücülerin bu hususa dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.

[post-refarans id=”44286″ taraf=”sol”]

GİRİŞ ÇIKIŞ VİZESİ ALINMALI

Konsolosluk yetkilileri, Sıla yoluna oturumları süreli olan vatandaşların tek giriş değil giriş çıkış vizesi alması gerektiğini, Sırbistan Niş’teki Bulgaristan Başkonsolosluğundan da giriş ve çıkış vizesi alınabileceğini söyleyen Konsolosluk yetkilileri, AB vatandaşlarının sadece kimlikleriyle Bulgaristan’a gelebileceğini fakat Türk vatandaşların Bulgaristan’a girerken pasaportların mutlaka yanında olması gerektiğini söyledi.

10 BİN EURO SINIRINA DİKKAT

Bazı vatandaşların gümrük kapılarında Türkiye’den getirdiği ürünlere el konulduğunu ve yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını da hatırlatıldı. Konsolosluk yetkilileri, “Bulgaristan’a girerken 10 bin Euro üzerindeki paraların deklare edilmesi gerekiyor. Eğer beyan edilmemişse bu paraya el konulur” dedi.

KONTROLLER ÇOK SIKI

Gümrüklerden geçerken beyan edilmeyen paralar konusunda çok şikayet aldıklarını söyleyen yetkililer, “Sadece beyan etmeleri yeterli değil, parayı nereden aldığına dair bir belge veya banka dekontu olması gerekiyor. Eğer belgelenemezse yine el konulur. Parayı dükkânın kasasından aldım diyenler var, ama bu, belge yerine geçmiyor. Çünkü kara parayla mücadele ve yasadışı para transferi gibi uygulamalarla mücadele amaçlı bir program bu. Bu konuda çok ciddi arama ve kontrol yapıyorlar” açıklamasını yaptı.

ZİYNET EŞYALARINA DA EL KONULUYOR

Sadece para değil ziynet eşyalarına da el konulduğunu aktaran yetkililer, “Ziynet eşyalarında 37 gramdan fazla olanlar da beyan edilmeli ve bu ziynet eşyalarının faturalarının da ibraz edilmesi gerekiyor. Alım faturası ibraz edemezlerse, el konuluyor. Tavsiyemiz ziynet eşyaları ile seyahat edilmemesi yönünde. 300 gram üzeri gümüş ile diğer değerli taş ve madenlerin beyanı şart” ifadelerini kullandı.

HIZ SINIRINA DİKKAT

Sıla yoluna çıkan Türk vatandaşlarını aşırı hız konusunda da uyaran Konsolosluk yetkilileri, “Özellikle Sofya çevresinde trafik kontrollerine ve trafik işaretlerine çok dikkat edilmelidir. 80 km hız sınırı olan yolların bazen 60 ve 50 km’ye düşmesi mümkün. Bu durumda hemen trafik kontrolleri söz konusu olabilmektedir. Kurallara uymayanlara ceza verilmektedir” şeklinde konuştu.