Almanya Savunma Bakanı: Zorunlu Askerliğin Kaldırılması Hataydı

Almanya Savunma Bakanı: Zorunlu Askerliğin Kaldırılması Hataydı

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinde 2011’de zorunlu askerliğin kaldırılmasını “hata” olduğunu söyledi.

Avrupa’da bir savaş tehdidi olabileceğini ve her an savaşa hazır olunması gerektiğini söyleyen Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, zorunlu askerliğin kaldırılmasının hata olduğunu söyledi.

Pistorius, Die Zeit gazetesine verdiği röportajda, ülkeyi ve (NATO) ittifakı savunma görevinin mümkün olan en iyi şekilde yerine getirebilmesi için Alman ordusunun yapısının nasıl değiştirilebileceğine dair planların 2024’ün mart sonuna kadar kendisine sunulması talimatını verdiğini söyledi.

Zorunlu askerlik tartışmaları yeniden ivme kazanacak

“Zorunlu askerlik uygulaması geri gelebilir mi?” sorusu üzerine Pistorius, “Zorunlu askerliği kaldırmak hataydı. Şimdi bunun yeniden uygulamaya konulması anayasal ve yapısal sorunlara yol açıyor ancak bu konudaki tartışmanın yeniden ivme kazanacağını düşünüyorum.” dedi.

“Savaşa hazır olmalıyız”

Pistorius, ekim sonunda yaptığı açıklamada, Almanya’nın savunma harcamalarını artırması ve silahlı kuvvetlerin modernize edilerek yeni güvenlik sorunlarıyla başa çıkabilecek hale getirilmesi gerektiğini belirterek “Avrupa’da bir savaş tehdidi olabileceği fikrine alışmalıyız ve bu da savaşa hazır olmamız gerektiği anlamına geliyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Almanya’nın yaklaşık 181 bin askeri bulunuyor. Bu sayının 2031’e kadar 203 bine çıkarılması hedefleniyor ancak bu sayının da ülke savunması için yeterli olmayacağı savunuluyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı tartışmaları yeniden alevlendirdi

Zorunlu askerlik uygulaması, 2011’de dönemin Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon hükümeti tarafından kaldırılmıştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından ülkede zorunlu askerliğin yeniden uygulamaya konulmasına ilişkin tartışmalar yoğunlaşmıştı. (aa,c)