Almanya’da İlkokullarda Öğretmen Kıtlığı Sona Eriyor

Almanya’da İlkokullarda Öğretmen Kıtlığı Sona Eriyor

Almanya’da Bertelsmann Stiftung’un yayınladığı rapora göre, ilkokullarda son yıllarda yaşanan öğretmen kıtlığında sona gelindi.

Almanya’da eğitim uzmanları, gelecek yıl ilkokullardaki öğretmen sıkıntısının aşılacağını açıkladı. Bertelsmann Stiftung’un yayınladığı rapora göre, 2021 yılına kadar olan döneme kıyasla, son 2 yılda doğumlarda azalma olduğu ve gelecek yıllarda öğretmen fazlası olacağı aktarıldı.

45 bin 800 öğretmen fazlası olacak

İlkokullar noktasında 2035 yılına kadar toplam 45 bin 800 öğretmen fazlası olacağı belirtildi. Bunun ise tahmin edildiği gibi işsizliği artırmayacağı, aksine mevcut okullardaki kaliteyi yükselteceği belirtildi. Buna göre açıkta kalan öğretmenlerin örnek olarak bazı ihtiyaç duyulan okullarda daha fazla personel istihdam edilmesi için kullanılabileceği belirtildi.

bir nezbe ışık olacak

Araştırmanın yazarlarından Dirk Zorn, bugüne kadar Alman eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılardan sonra öğretmen fazlası olmasının bir nebze umut ışığı olacağını belirtti. Fakat orta okul ve liselerdeki öğretmen sıkıntısının devam edeceğinin altını çizdi. Özellikle orta okullarda bu sıkıntının büyük ölçüde devam edeceğini vurguladı.(bb)