“Kovid-19 Aşısı Tüm Dünyada Kalp ve Beyin Rahatsızlıklarını Artırdı”

“Kovid-19 Aşısı Tüm Dünyada Kalp ve Beyin Rahatsızlıklarını Artırdı”

Dünya Sağlık Örgütü 8 ülkede 99 milyon kişi üzerinde kovid-19 aşısının etkisini araştırdı ve aşı sonrasında kalp, beyin ve kan hastalıkları riskinin arttığını tespit etti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan Küresel Aşı Veri Ağı’na (Global Vaccine Data Network) bağlı araştırmacılar tüm dünyada kovid-19 aşılarından kaynaklanan kalp ve beyin rahatsızlıklarında artış görüldüğünü ortaya çıkardı.

8 ülkede aşı olan 99 milyon kişinin sağlık durumlarını inceleyen araştırmacılar, aşılar dolayısıyla kalp ve beyin hastalıklarının yanı sıra diğer 11 çeşit rahatsızlıklardaki artışın, aşı olunmadığı durumlarda çok daha yüksek olabileceği sonucuna vardı.

Kovid-19 Aşısı Olanlarda Kalp, Beyin ve Kan Hastalıkları Riski Arttı

99 milyon kişi üzerinde yapılan araştırmalarda, Pfizer, Moderna ve AstraZeneca gibi şirketlerin ürettikleri kovid-19 aşılarının nadir görülen kalp, beyin ve kan hastalıklarına yol açtığı tespit edildi.

Araştırmaya göre Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın mRNA aşılarının birinci, ikinci ve üçüncü dozlarında nadir miyokardit (kalp iltihabı) vakaları tespit edildi. Ancak Moderna aşısının ikinci dozundan sonra kalp iltihaplarında daha fazlı artış görüldü.

[post-refarans id=”44705″ taraf=”sol”]

Aşı Sonrasında Kalp İltihaplanma Riski Arttı

Perikardit adı verilen başka bir kalp rahatsızlığı riski, AstraZeneca’nın viral-vektör aşısının üçüncü dozunu alanlarda 6,9 kat artarken, Moderna aşısının birinci dozunda 1,7 kat, dördüncü dozlarında ise 2,6 kat arttı.

AstraZeneca aşısı olanlarda nadir görülen otoimmün bozukluğu Guillain-Barre sendromuna yakalanma riski 2,5 kat, kan pıhtılaşması riski ise 3,2 kat daha artış gösterdi.

Araştırmaya göre, Moderna aşısı uygulandıktan sonra nörolojik bozukluk olan akut dissemine ensefalomiyelit gelişme riski 3,8 kat, AstraZeneca aşısı uygulandıktan sonra ise 2,2 kat arttı.

13,5 Milyar Aşı Olundu

Bu arada dünyada 13,5 milyar kovid-19 aşısı olunduğu bilgisine de yer verilirken, dünya nüfusunun yaklaşık %71’inin en az bir doz Kovid aşısı olduğu tespit edildi.