Almanya’da Grev Dalgası: Ulaşım Duracak

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan ücret artışı görüşmelerinin bir kez daha başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından son 4 ay içinde 5’inci kez grev kararı aldı. Ayrıca Lufthansa çalışanları da yarın greve gidecek.

Almanya yarından itibaren ulaşımda büyük bir grev dalgasına giriyor. Hava ve demiryolu ulaşımında hayat duracak. Alman Demiryolları çalışanları, şirket ve sendika arasındaki ücret anlaşmazlığının çözülememesi üzerine 7 Mart’ta 35 saat süreyle iş bırakacak.

GDL’den yapılan açıklamada, enflasyona karşı işverenleri daha iyi ücrete zorlamak için Alman Demiryollarında çalışan makinistlerin 35 saatlik uyarı grevine gideceği belirtildi.

4 ay içindeki 5’inci grev

İş bırakma eyleminin yük trenlerinde 7 Mart’ta yerel saat ile 18.00’de, yolcu trenlerinde de 7 Mart’ta saat 02.00’de başlayacağı aktarılan açıklamada, grevin 8 Mart Cuma günü 13.00’te sona ereceği belirtildi. Yeni grev, Alman Demiryolları ile GDL arasındaki ücret anlaşmazlığına yönelik son 4 ay içindeki 5’inci grev olacak.

“Müzakereler çözüm odaklı değil”

Açıklamada, Alman Demiryolları’nın GDL ile yapılan müzakereleri hiçbir zaman çözüm odaklı yürütmediği savunuldu. GDL Başkanı Claus Weselsky, yeni grevden Alman Demiryolları yönetiminin sorumlu olduğunu iddia ederek, “Demiryolu yönetim kurulu demir yolu çalışanlarının meşru çıkarlarını önemsemiyor. Bu yüzden hiçbir çözüme ulaşılamadı.” dedi.

Vardiyalı çalışma sürelerinin 35 saate inmesi isteniyor

Makinistler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 9 Ocak’ta 2 günlük ve 7 Aralık’ta 24 saatlik uyarı grevine gitmişti. Makinistler 24 Ocak’ta ise 6 günlük greve gitmişti.

Alman Demiryolları ise mahkemeye başvurarak söz konusu grevi durdurmaya çalışmıştı. GDL’ye bağlı makinistler, daha önce de 15-16 Kasım’da 20 saatlik grev yapmıştı.

Lufthansa çalışanlarından grev kararı

Öte yandan Almanya’nın en büyük sendikalarından Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di), Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nın yer hizmetleri çalışanlarının, şirketi yüksek enflasyon karşısında daha iyi ücrete zorlamak için 7 Mart’tan itibaren 2 günlük yeniden uyarı grevine gideceğini bildirdi.

Grev 2 gün sürecek

Ver.di tarafından yapılan açıklamaya göre, Lufthansa Cargo ve Lufthansa Technik çalışanlarının son grevinden beri Lufthansa Grubu, daha uygun iş ücreti teklifi sunmadı, bu nedenle Lufthansa’nın yolcu alanlarında yer hizmetleri çalışanları 7 Mart Perşembe günü saat 04.00’te greve gidecek. Grevin 9 Mart Cumartesi günü saat 07.10’da sona ermesi planlanıyor.

Toplu taşıma çalışanları da greve gitmişti

Almanya’nın pek çok şehrinde toplu taşıma çalışanları, işverenler ve sendikalar arasında devam eden görüşmelerde baskıyı arttırmak için ve daha iyi çalışma koşulları ile daha yüksek maaş zammı talebiyle 2 günlük greve gitti.

Ülkenin Ruhr bölgesinde bulunan Dortmund kentinde ulaşım seferlerinin durmasının ardından çok sayıda istasyon ve durağın boş kaldığı görüldü. Otobüs, tramvay ve metro çalışanları bazı noktalarda toplanarak protesto gösterisi düzenledi. (aa,c)