Zenginler İle Fakirler Arasındaki Uçurum Çok Fazla

Hasene International derneği başlattığı Acil Yardım Çağrısı kapsamında Lübnan’daki ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulundu. Üç kişilik gözlemci grubunun nezaretinde gerçekleşen yardım çalışmaları ile yüzlerce ihtiyaç sahibine ulaşıldı.

Murat Kubat

Hasene International derneği acil yardım çalışmaları Lübnan’da Alkharbau’da İklim Kampı, Labaueh’de Arsal Kampı, Bekaa’da Tealbaya Kampı (Suriyeli mülteciler kalıyor), Baalbek’de Weyfel Celil Kampı, Beyrut Burc Elberacene Kampı (Filistinli mülteciler kalıyor) olmak üzere 5 bölge ve 5 kampta gerçekleştirildi. Yapılan yardım kalemleri şu şekilde: 300 adet kumanya paketi, 140 hisse adak akika kurbanı, 200 yetim çocuğa elbise, pantolon, pijama, 100 adet battaniye, 50 adet halı, 100 adet yatak, 10 adet soba, 200 adet 20şer kiloluk mazot, 10 adet 5 metrekarelik çadır, 2 lt’lik 100 adet süt.

Hasene Württemberg Temsilcisi ve Lübnan Ülke Sorumlusu Mehmet Atasoy gözlemlerini paylaştı:

“İlk günümüzde Arsel Kampı’nda 50 çocuğa elbise ve ayakkabı yardımı, 25 ihtiyaç sahibi aileye 50 battaniye, bebekler için 50 adet süt tozu, 20 halı, 2 ısıtıcı ve kömür yardımında bulunduk. Yardımlarımız 4 gün boyunca devam etti. Suriye sınırındaki kamplara da ulaşarak buradaki ailelerin ihtiyacı olan acil yardımları teslim ettik.

Ülkenin şartları gereği asker, polis ve güvenlik güçlerini her yerde görmeniz mümkün. Gittiğimiz yerleşim yerlerinde ve kamplarda çok sayıda Suriyeli ve Filistinli mülteci bulunuyor. Zengin ailelerin yanında, onların bağ ve bahçelerinde karın tokluğuna çalışıyorlar. Çalıştıkları yerlerde bulunan çadırda yaşamlarını sürdürüyorlar. Yaşam şartları gerçekten çok zor. İhtiyaç sahibi insanların bulunduğu kamplar, zenginlerin yaşadığı muhitin hemen yanı başında yer alıyor. Zenginler ve fakirler arasında arzuladığımız paylaşımın ve yardımlaşmanın olduğunu söylemek biraz güç gözüküyor. Kamplarda yaşam gerçekten çok zor; insanların durumu içler acısı. Yardımları yaptığımız 4 gün boyunca yağmur yağdı. Çadırları su basmış. Evler sular altında kalmış, altyapı yok. Yaşam burada, bu kamplarda çok zor.

Kamplarda Suriyeli ve Filistinli mülteciler yaşıyor. İnsanların kendi evlerini yapmaya da müsaade edilmiyor. Filistin mahallesinde ziyaret ettiğimiz bir ev vardı. Evin çatısı kötü durumdaydı ve su alıyordu. Bilhassa kışın aileler zor durumda kalıyorlar. Birçok ülkeye gittim, Afrika’yı gördüm ama buradaki şartlar daha farklı. İnsanlar her türlü yardıma muhtaç. Dışardan gelen yardımlara ihtiyaç duyuyorlar.”