Yazarlar

Christchurch ve Hanau örneklerinde “öteki” Düşmanlığı

Müslümanlar dünyanın her yerinde her türlü saldırı karşısında sükûnetlerini korumakta büyük bir sabır örneği göstermektedirler.
06 Mart 2020

15 Mart, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Al-Noor Camii ve  Linwood İslam Merkezi’ne yapılan menfur saldırının ilk yıl dönümü. Gözü dönmüş bir İslam düşmanı geçtiğimiz yıl bu tarihte camiye girerek, kendisine “Hello brother!” diye selam veren bir Müslüman’la başlayıp 51 Müslüman’ı hunharca katletmişti. Bu sayımızdaki yazıda bu konuya değinmeyi planlarken, “öteki”ne karşı olan nefretin ne denli çığırından çıkıp insanlık dışı bir hâl alabileceğini bir kez daha gözler önüne seren Almanya Hanau’daki melun saldırı ile gündemlerimiz alt üst oldu.

Ancak tıpkı Christchurch ve Halle saldırılarında olduğu gibi Hanau saldırısından sonra da bu gözü dönmüş ve zihni kin dolmuş insanların toplumda küçük bir azınlık olduğunu gördük. Christchurch saldırısında nasıl ki başbakan başta olmak üzere tüm Yeni Zelanda halkı acımıza ortak olmuşsa, Almanya halkı da başta Sayın Cumhurbaşkanı Steinmeier ve pek çok yetkili olmak üzere Hanau’da yaşananlar karşısında  yanımızda oldu, acımızı paylaştı, tek yürek olduk. Bu hususta asla göz ardı edemeyeceğimiz ve takdire şayan bir gerçek de şudur ki, Müslümanlar dünyanın her yerinde her türlü saldırı karşısında sükûnetlerini korumakta büyük bir sabır örneği göstermektedirler.

Hanau’da yaşananlar Almanya’nın siyasal, hukuki ve sosyal olarak ırkçılığa ve İslam düşmanlığına karşı çok daha kesin ve çok daha etkili tedbirler alması gerektiğinin âdeta kanıtı olmuştur.

Üç aylar

Üç aylar paylaşmanın, sevmenin, sevdirmenin, el tutmanın, Allah’a olan yakınlaşmanın daha da etkin olduğu aylardır. Bu aylarda geçmişteki hatalarımızı ve ibadetlerimizdeki kusur ve eksiklerimizi gözden geçirip, bunları takviye etmeliyiz. Kendimizi yeniden bir muhasebeye çekmeliyiz. Recep ve şaban aylarını öyle güzel değerlendirmeliyiz ki ramazan ayından tertemiz bir kul olarak çıkabilelim.

Hasene International derneği 2020 Kumanya Kampanyası’nı başlattı. Bu kampanya ile yeryüzünde binlerce ailenin ramazan kumanyaları temin edilerek ulaştırılıyor. 3 aylar gibi bir feyizli bir dönemde bu güzel ve anlamlı çalışmaya da katkı vererek ramazan ayında muhtaçların yüzünün gülmesine vesile olalım. 

Hasene, 54 ülkeden ortak çalışmaların yapıldığı partner kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da bir toplantı gerçekleştirerek çalışmaların nasıl daha verimli hâle gelebileceğini istişare edecek. Toplantının hayırlara vesile olmasını dilerim.

Maalesef Çin’de ortaya çıkan Koronavirüs dünyanın çeşitli bölgelerine hızla yayıldı. Bundan dolayı Suudi Arabistan, olası bir salgın tehlikesine karşı tedbir amacıyla geçici olarak umre ziyaretlerini durdurdu. Ancak yetkililer bu durumun geçici olduğunu ve çok yakın zamanda umre ibadetinin yeniden başlayacağını bildirdiler.

Pin It on Pinterest

Paylaş