“Vatandaşlık Yasası” Karşıtı Protestolar Sürüyor

“Vatandaşlık Yasası” Karşıtı Protestolar Sürüyor

Hindistan’da Müslümanları dışlayan yeni vatandaşlık yasasına karşı düzenlenen protestolar devam ediyor. Hindu grupların Müslümanlara yönelik saldırısında ölü sayısı 37’ye yükseldi.

Hindistan’da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş’ten gelen 6 dinî gruba vatandaşlık yolunu açan, ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen “Vatandaşlık Yasası”na karşı protestolarda 37 kişi hayatını kaybetti. Delhi Metro Demiryolu Şirketi’nden yapılan açıklamada, şehrin çeşitli bölgelerindeki 8 metro istasyonuna giriş ve çıkışların kapatıldığı bildirildi.

OLAYLARDA YEDİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Vatandaşlık yasası nedeniyle çıkan olaylar ise dinmek bilmiyor. Buna göre yasa karşıtları ile destekçileri arasında çıkan çatışmalarda yedi kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Sokak ortasında taşlar ve sopalarla birbirine giren insanların yanı sıra aralarında 56 polis memurunun bulunduğu 189 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Şiddet olaylarıyla ilgili 1 kişi tutuklanırken, 20 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. 

BAŞBAKAN’DAN MESAJ: “ÇOK ENDİŞELİYİM”

Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal, Twitter’dan, “Delhi’nin bazı bölgelerindeki yaygın durumdan çok endişeliyim. Hepimiz şehrimizde barışı yeniden tesis etmek için birlikte çaba göstermeliyiz. Herkesi tekrar şiddetten uzak durmaya çağırıyorum.” paylaşımı yaptı. Öte yandan başkentte Hindistan Komünist Partisinin destekçileri tarafından ABD Başkanı Donald Trump karşıtı eylem düzenlenirken, Assam, Batı Bengal ve Telangana eyaletlerinde de Trump’a karşı protesto gösterileri yapıldı.

MÜSLÜMANLARIN EVLERİNE SALDIRI

Öte yandan Yeni Delhi’nin kuzey doğusundaki Mustafabad bölgesi sakinlerinden Rauf Han, Hindu grupların “dinî sloganlar” atarak Müslümanların evlerine demir çubuk ve bambu sopalarıyla saldırdığını söyledi. Han, evlerin kapılarını zorlayarak içeri giren grupların, insanları dövdüğünü ve eşyalara zarar verdiğini belirtti. Kendi ailesinin de can korkusu endişesiyle yakındaki camiye sığındığını ileri süren Han, evinin akıbetini bilmediğini ve kaçarken “Her şeyi yakın” şeklinde sesler duyduğunu ileri sürdü.

Yeni Vatandaşlık Yasası Nedir?

Yasa, Hindistan Parlamentosu tarafından kabul edilmiş ve 13 Aralık 2019’da Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind’in imzasıyla yürürlüğe girmişti. Yasa, Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan gelen ve Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlık dinlerine mensup yasa dışı göçmenlere vatandaşlık yolunu açarken, aynı sınıftaki Müslümanları kapsam dışı bırakıyor. Müslümanların yasanın dışında bırakılması tepkiyle karşılanmış, başkent Yeni Delhi başta olmak üzere birçok bölgede protestolar patlak vermişti.