Almanya’da IGMG Camileri 9 Mayıs’tan İtibaren Açılıyor

Almanya’da IGMG Camileri 9 Mayıs’tan İtibaren Açılıyor

Almanya’da koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı olan IGMG camileri, 9 Mayıs’tan itibaren ibadete açılıyor.

Almanya’da koronavirüs önlemleri kapsamında IGMG camilerinde Mart’ın ortasında, toplu ibadetlere ara verilmişti. Yaklaşık bir buçuk aylık aranının ardından ise IGMG, 9 Mayıs tarihinden itibaren camilerini belirli kurallar çerçevesinde açma kararı aldı. Buna göre sabah, öğle, ikindi namazları cemaatle kılınabilecek, cuma ve teravih namazları ise ilk aşamada kılınmayacak.

“Camilerde Günlük Saat 12:30’da Mukabeleler Okunabilecek”

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, konuyla ilgili bölge başkanlarına “Koronavirüs ve Normalleşme Süreci” başlıklı bir yazı ve bununla birlikte camilerde uyulması gereken 16 maddelik bir kural listesi gönderdi. Bu maddelere göre 9 Mayıs’ta açılacak olan camilerde ilk etapta cemaatle sadece sabah, öğle ve ikindi namazlarının kılınabileceği duyuruldu. Mukabelelerin ise günlük saat 12.30’da okunabileceği aktarıldı. Cuma ve teravih namazlarının ise ikinci bir karara kadar ilk etapta kılınamayacağı bildirildi. 

16 Maddelik Bir Kural Listesi Hazırlandı

Yazıda, uyulması gereken 16 kuralın bazıları şöyle sıralandı: 1,5 metre mesafe kuralına cemaatle kılınacak namazlar da dahil camilerimizin tüm ortamlarında riayet edilmesi, abdesthane ve tuvaletlerin kapalı tutulması, bu nedenle her bir kişinin evden abdestli olarak gelmesi, camiye girmeden önce ağız maskesinin kullanılması ve camide kalındığı sürece maskenin çıkartılmaması, her bir kişinin evden Kur’ân-ı Kerîm’ini getirmesi, her bir kişinin evden seccadesini getirmesi, camilere girişte ellerin dezenfekte edilmesi, 12 yaşından küçük çocukların camilere gelmemesi, hastalık semptomları olan kişilerin camilere gelmemesi.

Öte yandan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ), Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) gibi diğer büyük teşkilatlar da 9 Mayıs’tan itibaren camilerini açma kararı aldı.(bb)