Toplum

Almanya’da Camiler 24. Kez Kapılarını Gayrimüslim Ziyaretçilere Açıyor

Almanya’da 24. defa düzenlenen Açık Cami Günü (ACG) bu sene pandemi tedbrileri altında yine 3 Ekim’de olacak. Coronavirüs salgını sebebiyle kısıtlanan cami faaliyetleri ve dinî hayatın değişimini ele almak hedefiyle bu yıl ACG’nin motosu: “Zor zamanlarda dinî yaşam”.
02 Ekim 2020

Almanya’da 1997 yılında başlayan, daha sonra farklı ülkelerde de gerçekleştirilen çalışma 2007 yılı itibariyle Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) çatısı altında bir daimî çalışma grubu nezdinde devam ediyor. KRM bünyesinde İslam Konseyi (Alm. Islamrat) dahil altı İslami cemaat bulunmaktadır ki Almanya’daki camilerin büyük çoğunluğu bu cemaatlere mensup. 

KRM çalışma grubu üyesi ve İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Açık Cami Günü koordinatörü Ali Mete’ye göre bu sene farklı bir aksiyon yaşanacak. Buna hazırlıklar da dahil: “Önceki yıllarda belirli merkezlerde toplanıp çalışma atölyeleri düzenleniyordu, bilgilendirme toplantıları yapılıyordu. Şimdi bunların kahir ekseriyeti online yapılıyor.”

Ziyaretler Pandemi Tedbir Kurallarınca Olacak

Diğer bir farklılık cami ziyaretlerinin pandemi tedbir kurallarınca olacağıdır. Aksiyona katılan camiler öncesinden ilgili makama başvurarak hareket ediyor. Maske, sosyal mesafe ve her tarafın dezenfekte edilmesi gibi bir takım şartları yerine getirerek Açık Cami Günü gerçekleştirilecektir. Mete’ye göre bu önemli zira pandemi sürecinde camiler örnek çalışmalar sergileyerek siyaset ve toplumun güvenini kazanmıştır.

Tüm hazırlıklara rağmen Açık Cami Günü‘nün önceki yıllarda olduğu gibi gerçekleştirilmeyeceği aşikar. Daha önce büyük gruplarla ziyaret yapılabilirken, şimdi mecburen daha da küçük gruplarla yapılacak. ACG koordinatörü Ali Mete, “Eskiden camilerde ziyaretçiler kalabalık hâlde bir arada daha uzun süre kalabiliyordu. Bu süre biraz daha kısa tutulacak. Tedbirlere uyarak her yıl olduğu gibi bu günleri yapacağız inşallah.” diye konuştu.

Neden Açık Cami Günü?

ACG camilerin içinde yaşadıkları topluma bir tanışma teklifi olarak düzenleniyor. Zira bir taraftan olumsuz haber ve gelişmeler varken diğer taraftan da İslam ve Müslümanlara ilgili artıyor. Bu sebeple ACG ile cami ziyaretçilerine, Müslümanlarla kişisel iletişim kurma ve cemiyet yaşantısına bir bakış imkânı sunulmaktadır.

Bu minvalde ACG projesinin resmî sayfası olan tagderoffenenmoschee.de sayfasında motoyla ilgili detay bilginin yanı sıra afiş ve broşür gibi materyaller mevcuttur. Yine bu sayfada çalışmaya katılan camilerin listesi bulunmkatdır.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş