ALMANYA
Gündem

“Açık Cami Günü, Müslümanların İçtenlikle Yaptığı Bir Tekliftir”

İslam Toplumu Millî Görüş Kurumsal İletişim Başkanı Osman Yusuf ile Açık Cami Günü ve bu etkinliğin tanıtım çalışmalarındaki önemi üzerine konuştuk.
01 Ekim 2020
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kurumsal İletişim Başkanı Osman Yusuf

Bütün dünyayı etkileyen koronavirüs salgını, camilerimizi ve dinî hayatımız etkiledi. Daha bu yılın başında camilerin cuma namazları dâhil kapatılacağını, haftalarca camiye gidilemeyeceğini, açık olsa bile safların sıklaştırılmayacağını, cemaatin sayı ile tespit edileceğini söyleselerdi, hepimiz buna gülerdik. Ama, maalesef bu gerçek oldu. Dolayısıyla pandeminin etkilediği bu dinî hayattaki değişiklikleri gündeme almamız, pandemi sürecindeki dinî hayatımızın geleceği gibi konuları kamuoyu ile birlikte paylaşmamız önemliydi. Netice itibariyle Almanya’daki diğer İslami cemaatlerle ortak olarak bu konuyu 2020 yılı Açık Cami Günü’nün motosu olarak uygun bulduk.

Bahsettiğiniz değişen dinî hayat hangi açıdan kamuoyunun ilgisini çekebilir?

Müslümanların pandemi gibi olağanüstü durumlara bakış açısı ve özellikle bu süreçteki uygulamaları ilgi çekicidir. Bunu bu senenin Açık Cami Günü broşüründe de izah ettik. Evvela Almanya’daki İslami cemaatler henüz devlet mercileri karar almadan camilerdeki ibadet ve faaliyetleri durdurarak veya alternatif imkanlar sunarak toplumsal sorumluluklarının gereğini yaptılar. Bu siyaset tarafından da fark edilip takdir edildi. Aynı şekilde özelde IGMG genelde ise diğer Müslümanlar İslami camiaya karşı sorumluluğunu yerine getirerek çok hızlı bir şekilde alternatifler sundu.

Ne gibi alternatifler?

İlk etapta idari, irşadi ve eğitim çalışmalarının nerdeyse tamamı online formatlar üzerinden devam etti. Yine pandeminin zirve dönemlerinde ihtiyacı olan komşularımızla dayanışma amacıyla Gençlik Teşkilatımız ‘Komşuna El Uzat’ aksiyonu gerçekleştirdi. Sağlık personeline destek ve moral vermek için Fudul derneği Kadınlar Teşkilatımız ‘Maske Dikelim Destek Olalım’ sloganıyla 50.000’den fazla maske dikti ve dağıttı ve Ana Teşkilatımız da ‘İyi Ki Varsınız’ aksiyonu düzenledi, sağlık personeline şükranlarını sundu. Bu ve bunlara benzer çalışmalarımızı birçok insanın haftalarca evden çıkamadığı bir dönemde tamamen gönüllü insanlarımızın fedakâr desteğiyle gerçekleştirilebildi. Peki neden bu kadar gayrete ihtiyaç duyduk? Çünkü Müslümanlar olarak içinde yaşadığımız ve sorumlu olduğumuz insanlara karşı dinî bir vecibe olan yardımlaşmak için. İşte özellikle bunların kamuoyu tarafından idrak edilmesi önemli. Pandemi sürecinde değişen İslami hayatın Açık Cami Günü’nde misafirlerimizin ilgisini çekeceğine inanıyorum.

Bu yıl 24. Açık Cami Günü yapılıyor. Bu çalışmanın IGMG tanıtım çalışmalarındaki yeri nedir?

Açık Cami Günü en köklü tanıtım çalışmalarımızdandır. Hatta birçok cemiyetimiz yıllar öncesi bu faaliyetle tanıtım çalışmalarına giriş yaptı diyebiliriz. Yani tanıtım çalışmalarımız bile -bir dinî cemaate yakışır şekilde- camide başladı. Ama orada kalmadık tabi. Almanya’da nerdeyse çeyrek asırdır, diğer bazı ülkelerde yıllardır farklı tarih ve formatlarda gerçekleştirilen Açık Cami Günü’nün kendisi gitgide daha profesyonel bir hâle gelirken diğer taraftan da birçok yeni çalışma eklendi. İnternet ve sosyal medya kanalları üzerinden yapılan tanıtım çalışmalarını bir tarafa bırakacak olursak ‘Buyrun, Ben Müslüman’ım’, ‘Komşularla İftar’ ve ‘Çeşitliliği Destekle’ aksiyonlarını örnek olarak zikredebiliriz.

Açık Cami Günü gibi tanıtım çalışmalarının artık gereksiz olacağı bir zaman olacak mı sizce?

Öyle bir zamanı bizler göremeyeceğiz gibi. Aslında bakarsanız Açık Cami Günü Müslümanların içtenlikle yaptığı bir tekliftir. Buyurun evimize gelin diyoruz, her yıl sadece bir gün değil ama özellikle bugünde sizler için evimizin kapısını açıyoruz. Bize yakışanda budur. Diğer tanıtım faaliyetlerimiz için de aynısı geçerlidir.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş