Kanada

Kanada Başbakanı Justin Trudeau: İfade Özgürlüğü Sınırsız Değil

Kanada Başbakanı Justin Trudeau Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun hakaret içerikli karikatürleri hakkında konuştu.
01 Kasım 2020
Kanada Başbakanı Justin Trudeau @Shutterstock

Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptığı basın açıklamasında Fransa’daki karikatür tartışmaları hakkında konuştu. Başbakan Trudeau, “İfade özgürlüğünü her zaman savunacağız. Ancak ifade özgürlüğü sınırsız değildir. Toplumu ve dünyayı paylaştığımız insanlara hoşgörülü olmalıyız.” dedi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DE DİKKAT GEREKTİRİR”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptığı açıklamaları talihsiz bulan Trudeau, “İfade özgürlüğü de dikkat gerektirir. Söylemlerimizin ve eylemlerimizin özellikle çoğulcu toplumlarda bireyler üzerindeki etkisinin farkında olmalıyız.” şeklinde açıklama yaptı. Aynı toplumu paylaşan kişilerin birbirini kırmamaya özen göstermesi gerektiğini savunan Başbakan Trudeau, bilhassa ayrımcılığa maruz kalan topluluklar ve gruplardan dolayı daha dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti.

SOĞUKKANLI KATİLLER İSLAM’I TEMSİL ETMEMEKTEDİR

Fransa’nın Nice kentinde kilisede bıçaklı saldırıyı da kınayan Başbakan Trudeau, “Fransız dostlarımızın yaşadıkları zorluklar karşısında her zaman yanlarındayız.” dedi ve ekledi “Bu saldırıları gerçekleştiren suçlular, teröristler, soğukkanlı katiller İslam’ı temsil etmemektedir”. Kanada’da 29 Ekim Perşembe günü Nice kentindeki saldırıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

FRANSA BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO

Öte yandan Kanada’nın Toronto kentindeki Fransa Başkonsolosluğunun bulunduğu bina önünde Charlie Hebdo dergisinde Hazreti Muhammed’e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanması protesto edildi. Polisin yoğun önlemler aldığı gösteri, sosyal medya üzerinden başlatılan bir çağrı ile gerçekleşti. Yaklaşık bin kişinin katıldığı gösteri, zaman zaman getirilen tekbirlerin dışında sessiz protesto şeklinde organize edildi.

“PEYGAMBERİMİZE SAYGI”

Göstericiler ellerinde, “Peygamberimiz onurumuzdur” , “Müslümanları terörize etmeyi durdurun” , “İnançlara saygı”, “Biz tüm peygamberleri seviyoruz” ve “Peygamberimize saygı” pankartları taşıdılar. Gösteri alanının girişine kurulan masada ise oradan geçen herkese gül ile çiçekler dağıtıldı, ücretsiz İngilizce Kur’an ve İslam’ı anlatan broşürler verildi. Toronto’daki Fransa ve Macron karşıtı gösteri olaysız sona erdi. (AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş