Yazarlar

Ebeveynler Çocuklarından Sorumlu(mu)dur?

Aklı başında olan - 7 yaş ve üstü - bir çocuk kendinden sorumludur.
27 Kasım 2020

Mutlaka her ebeveynin başına gelmiştir: Misafirlikte, dışarıda veya herhangi başka bir yerde çocuğu bir başkasına ait olan bir şeye zarar vermiştir.

Peki yasal olarak ebeveynler çocuklarından sorumlu mudur? Yasal olarak ebeveynler çocuklarından sorumlu değillerdir.

Ebeveynlerin çocukları üzerinde denetim görevi vardır. Bununla bağlantılı ebeveynler en fazla denetim görevini ihlal etmiş olabilirler. Ancak denetim görevi ihlali var mı yok mu sorusunun cevabı için, önce çocukların yaşına, hangi hasarın ön görülebilir olduğuna ve öncesinden çocuğun uyarılıp uyarılmadığına bakılır.

Misal olarak çocuklar kesinlikle havai fişeklerle yalnız bırakılmamalı ve ebeveynleri tarafından daima denetim altında olmalıdırlar. Ama çocuklar futbol oynarken, ebeveynlerin yasal olarak onların başında bir bekçi gibi bekleme hükümlülükleri yoktur.

O hâlde ebeveynler çocuklarından sorumlu değillerse, bir hasar durumunda kim kimden sorumludur?

Aklı başında olan – 7 yaş ve üstü – bir çocuk kendinden sorumludur. Bir hasar durumunda, ebeveynler çocuklarına destek çıkmak istemedikçe, çocuk oluşan zararı kendi ödemek zorundadır. Oluşan zararı o an kendi imkânları ile ödeyecek durumda olmasa bile, sorumluluğu ortadan kalkmaz. Çünkü zarara uğramış kişinin çocuğu dava etme ve tam 30 sene çocuktan hak talep etme hakkı vardır.

Trafikte çocuğun sorumlulukları nelerdir?

Trafikte çocuklar 10 yaşından sonra bir şey için sorumlu tutulabilirler.

Misal olarak 8 yaşındaki bir çocuk bisiklet sürerken taşa takılıp istemeyerek bir arabaya zarar veriyor:

Bu durumda bisiklet sürebilen bir çocuğun üzerinde ebeveynlerin denetim görevi yoktur, dolayısıyla oluşan hasar için sorumlu tutulamazlar. Çocuk 8 yaşında, yani 10 yaşın altında, bu durumda çocukta oluşan hasar için sorumlu tutulamaz. Arabanın tam kapsamlı sigortası yoksa, sigorta şirketi de hasarı üstlenmek istemeyecektir.

Peki bu durumda oluşan hasardan kim sorumlu tutulur? Bu durumda kimse sorumlu tutulmaz. Zarara uğramış kişi böyle bir durumda ne yazık ki kimseden hak talebinde bulunamaz ve hasarı kendi üstlenmek zorundadır. Ancak arabanın tam kapsamlı sigortası varsa, oraya müracaat edebilir ama müracaatı kabul edilir mi belirsizdir.

Bu sayımızda halk arasında yaygın olan “ebeveynler çocuklarından sorumludur” algısının aslında yasal olarak bir karşılığı olmadığını göstermeye çalıştık. Bir sonraki sayımızda buluşmak ümidi ile.

Pin It on Pinterest

Paylaş