Dünya

Çin, Uygur Tutukluları Kısırlaştırıyor ve Zorla Domuz Eti Yediriyor

Komünist Çin yönetimi, Uygur Özerk Bölgesi’nde kurduğu toplama kamplarındaki Müslüman kadınları kısırlaştırıyor. Siyasal tutuklulara zorla domuz eti yediriyor. Ayrıca, bölgedeki domuz çiftliklerini de genişletiyor.
Sena Birdemir
07 Aralık 2020
Çin, Doğu Türkistan'daki tutuklama kamplarındaMüslüman kadınları kısırlaştırıyor ve tutuklara zorla domuz eti yediriyor. @Aljazeera

Al Jazeera’nın İngilizce haber sitesinde yayımlanan bir habere göre, Çin yönetimi Kaşgar ve çevresinde domuz çiftliklerini genişletiyor. Hatta bölgenin bir domuz üretim merkezi hâline getirilmesi planlanıyor. Toplama kamplarında tutuklu bulunan Müslüman kadınlar ise daha fazla çocuk yapmasınlar diye zorla kısırlaştırılıyor.

Komünist yönetimin eğitim ve aşırılığı önleme kampları olarak nitelendirdiği, ancak, Uygurlarla bölgedeki diğer Müslüman azınlığın toplama kampı olarak nitelendirdikleri kamplarda tutulanlara da zorla domuz eti yediriliyor. Domuz eti yedirilmek için özellikle Cuma günü gibi Müslümanların mübarek saydığı günler seçiliyor.

Al Jazeera haberinde, Sayragül Sutbay ve Zümret Davut isimli iki Doğu Türkistanlı kadının hikayesine de yer verildi. Zümret Davut tutulduğu toplama kampında zorla kısırlaştırıldığını söylerken, Sayragül de zorla domuz eti yedirildiğini anlattı.

HER CUMA DOMUZ ETİ YEDİRDİLER

Sincan’daki (Doğu Türkistan) toplama kamplarında tutulan ve iki sene önce tahliye edilen Sayragül Sautbay kamplarda karşılaştığı aşağılama ve gördüğü şiddetin tesirinden hâlâ kurtulabilmiş değil. İki çocuk annesi olan Sayragül, tutukluluğu sırasında yaşadığı ve şahit olduğu şiddet, taciz ve zorunlu kısırlaştırmaların hikayesini anlatan bir kitap yayımladı.

Şu anda İsveç’de yaşayan ve bir doktor ve eğitimci olan Sayragül, Al Jazeera’ya verdiği röportajda, “Her Cuma günü bize zorla domuz eti yedirdiler. Kasıtlı olarak Müslümanlar için mübarek olan bir günü seçtiler. Yemediğimizde ise acımasız bir ceza alıyorduk.” dedi.

Zorla domuz eti yedirme politikasının, tutuklu Müslümanların kendisinden utanmalarını ve suçluluk duygusuna kapılmalarını sağlamayı hedeflediğini açıklayan Safragül, o anki durumunun kelimelerle ifade edilmesinin mümkün olmadığını söyledi: “O eti yediğimde, kendimi sanki bir başka insan gibi hissettim. Bir anda kendimi karanlıkta buldum. Bu durumu kabullenmek gerçekten de çok zordu.”

ZÜMRET DAVUT: KISIRLAŞTIRILDIK, DOMUZ ETİ YEDİRİLDİK VE DÖVÜLDÜK

Sautbay gibi iş kadını olan Zümret Davut da toplama kamplarında yaşananları bizzat kendisi tecrübe etmiş durumda. 2018 yılın Mart ayında doğduğu şehir olan Urumçi’de iken tutuklandı. Tutukluluk esnasında kısırlaştırıldı. Sorgusunda, Kur’an okuyup okumadıkları ve din dersleri alıp almadığı sorulduğu gibi, sorguyu yapanların bu cevaplardan tatmin olmaması üzerine dövüldüğünü ve aşağılandığını, ayrıca, defalarca domuz eti yedirildiğini söyledi: “Eğer, toplama kampına alındıysanız, yemek yiyip yemeyeceğinize karar veremezsiniz. Yaşamak için bize sunulan eti yemek zorundaydık.”

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş