ALMANYA
Gündem

Almanya’da 2021’de Neler Değişecek? Emeklilikle İlgili Önemli Adım!

Almanya’da 2021 yılından itibaren bir çok alanda yenilik geliyor. Camia Haber vatandaşları yakından ilgilendiren yeniliklerin bazılarını derledi.
11 Aralık 2020
@Shutterstock

Almanya’da 2021 yılından itibaren vatandaşları yakından ilgilendiren bir çok yenilik söz konusu. Bunlardan birisi, uzun zamandır tartışılan temel emeklllik güvencesi konusu. Buna göre yeni yıldan itibaren düşük emeklilik alan 1,3 milyon kişiye temel emeklilik güvencesi hakkı doğacak. Yasadan faydalanmak için Alman Emeklilik Sigortası’na çalışma veya çocuk yetiştirme ya da bakım hizmeti karşılığında en az 33 yıl sigorta primi yatırılmış olması şartı aranıyor. En üst seviyede yararlanabilmek için ise en az 35 sigortalı olmak gerekiyor.

Temel Emeklilik Güvencesi Nedir?

Temel emeklilik, ek emeklilik maaşı olarak da adlandırılabilir. Yıllarca emeklilik kasasına düşük bir miktar yatıran kişiler, mevcut yasaya göre sadece düşük emeklilik hakkına sahip. Başka bir ifadeyle, bu kişilerin emekli maaşı, mevcut durumda ortalamanın altında kalıyor. Yeni temel emeklilik güvencesi uygulamasıyla birlikte ise bu sorunun çözülmesi planlanıyor.

Kimler Faydalanabilir?

Söz konusu güvence, emekli aylığı yalnız yaşayan bekârlarda 1250 euro, çiftlerdeyse 1950 euronun altında kalanlarda uygulanacak. Ödenecek miktar ise kişiden kişiye değişkenlik gösterecek. Buna göre misal olarak 35 yıl boyunca düşük maaş alan bir kişi, 404 Euroya kadar ek emeklilik maaşı alabilecek.

Dayanışma Vergisi Kalkıyor

Öte yandan dayanışma vergisinde de yenilik geliyor. Buna göre 2021 yılında neredeyse tüm vatandaşlar bu vergiden muaf olacak. Vatandaşların sadece yüzde 10’unu oluşturan yüksek kazançlılar bu vergiyi ödemeye devam edecek. Hükûmet konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yıllık 61 bin 717’den az kazananların, söz konusu vergiden muaf tutulacağını ifade etti.

Asgari Ücret Yükselecek

Ülkede ayrıca 9,35 Euro olan asgari ücret, 9,50’ye çıkarılacak. Bu miktarın 2022 yılına kadar 10,45’e kadar yükseltilmesi öngörülüyor. Meslek eğitimi asgari ücretinin de ocak ayından itibaren 550 Euro’ya çıkarılacağı açıklandı.

Çocuk Parasına 15 Euro Zam

Çocuk parasına da ise gelecek yıldan itibaren 15 Euro zam yapılacak. Buna göre yeni dönemde bir ve ikinci çocuğa 219, üçüncü çocuğa ise 225 Euro verilecek. Dörtten fazla çocuk sahibi olanlara ise çocuk başına verilecek miktar 250 Euro olacak. Ayrıca vergi denkleştirilmesinde çocuk payı da 8 bin 388 Euro’ya çıkarılacak.

Hartz Iv Sosyal Yardımına Da Zam Geliyor

Hartz IV sosyal yardımından faydalanan vatandaşları da sevindiricek bir haber geldi. Yalnız yaşayan kişiler için yapılan aylık Hartz IV yardımına 14 Euro zam geleceği ve 432 Euro’dan 446 Euro’ya çıkarılacağı açıklandı. Çiftlere yapılan yardımın ise 389 Euro’dan 401 Euro yükseltileceği belirtildi. Ayrıca çocuklu (5 yaşına kadar) kişilerin de çocuk başı aldığı ek yardımın 250’den 283 Euro’ya çıkarılacağı kaydedildi. 6 ila 13 yaşları arasında çocukları olan kişilere yapılan ek yardıma ise bir Euro zam geleceği ve yardımın 309 Euro’ya çıkarılacağı ifade edildi.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş