Gündem

Avusturya “Aşırı Dincilik” Yaftası İle Camileri Kolayca Kapatmak İstiyor

Avusturya’da terörle mücadele torba yasa tasarısında "siyasal İslam" yaftası kullanılmadı. Ancak, hükümet camileri kolayca kapatılmak için 1912 yılında çıkan İslam Yasasını ikinci defa değiştirmek istiyor. Avusturya İslam Cemaati, tasarıya, tanınmış bir dini cemaatin özerkliğini etkileyeceği gerekçesi ile karşı çıktı.
18 Aralık 2020

Avusturya hükümeti, terörle mücadele yasaları kapsamında çıkarmayı tasarladığı yeni yasada “siyasal İslam” yaftasını kullanmadı. Buna karşılık tasarının “siyasal İslamcıları” hedef aldığı açıklandı.

Tasarıyı kamuoyuna duyuran bakanlardan Yeşiller Partili Adalet Bakanı Alma Zadic tasarıda yer alan dinî motifli aşırıcılıktan “siyasal İslam’ın” mı anlaşılması gerektiğine yönelik bir soru üzerine, temel mücadele alanının terörle mücadele olduğunu, herhangi bir dinden bağımsız olarak yasal düzenlemede dini motifli aşırıcılıkla mücadelenin öne çıkartıldığını söyledi.

Buna rağmen, Adalet Bakanı alma Zadic ile birlikte açıklama yapan Entegrasyon Susanne Raab ise yeni torba yasa tasarısı kapsamında “İslam Yasası” olarak bilinen yasada bazı düzenlemeler yapılarak, radikal olduğu ileri sürülen camilerin daha hızlı kapatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Raab, ayrıca 2015’te değiştirilen İslam Yasası’nda yer alan dini kuruluşlara dışarıdan finansal desteğin yasaklanması konusunun daha detaylı bir şekilde ele alınacağını, bu alandaki boşlukların doldurularak ülke dışından finansal akışın durdurulacağını kaydetti.

İslam cemaatinden tepki

Avusturya İslam Cemaati Başkanı (IGGÖ) Başkanı Ümit Vural, terörle mücadele yasa tasarısı kapsamında iktidarın İslam Yasası’nda da değişiklik yapmak istemesini eleştirdi. Vural, hükümet tarafından İslam Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerin hem anayasa açısından sorunlu hem de yasalarca tanınmış bir dini cemaatin özerkliğini etkileyecek adımlar olduğunu aktardı.

Müslümanların temel haklarının hiçbir zaman tartışmaya açılamayacağını vurgulayan Vural, tanımı açık bir şekilde yapılmamış, ortada suç teşkil edecek bir eylem olmaksızın bir niyet ya da görüşün cezalandırılmak istenmesine karşı olduklarına dikkati çekti. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş