Toplum

Almanya’da Et Tüketiminde Düşüş Kaydedildi

Almanya'da tüketiciler 2018 senesinde meyve ve sebzeye ilk kez et ve balığa göre daha fazla harcama yaptı.
30 Mayıs 2021
@Shutterstock

Alman Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre 2018 yılında Almanya’daki tüketiciler sebze ve meyveye aylık ortalama 62 Euro harcarken, et ve balık ürünlerine ortalama 59 Euro verdi. Açıklanan verilere göre hane başına düşen ortalama aylık gıda, içecek ve tütün giderleri 321 euro olarak belirlendi.

ET VE SOSİS ÜRÜNLERİNİN TÜKETİMİNDE DÜŞÜŞ

Alman Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan beslenme raporuna göre, ülke içinde meyve ve sebzeye talep giderek artıyor. Buna göre ülkede 2019 yılında kişi başına ortalama 97 kilogram sebze ve meyve tüketildi. Tüketilen sebzeler arasında domates 2,3 ton ile ilk sırada yer alıyor. Konuyla ilgili yapılan ankete katılanların yüzde 76’sı sebze ve meyveyi her gün tükettiklerini belirtti. Bu oran bir önceki sene yüzde 70 olarak belirlenmişti. Anket sonucuna göre meyve ve sebzelerin yerel olması ve mevsimine göre tüketilmesi konusunda da bir artış yaşanıyor. Öte yandan et ve sosis tüketiminde bir azalma kaydedildi. 2015’teki yüzde 34’e kıyasla ankete bu sene katılanların yüzde 26’sı et ve sosis ürünlerini her gün yediklerini belirtti.

VEJETARYEN VE VEGAN BESLENMEDE ARTIŞ

Yapılan başka bir araştırma bu düşüşü açıklar nitelikte. Almanya’da vejetaryenlerin sayısı 2020 yılında 6,5 milyon olarak belirlendi. Buna göre bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 400 bin civarında bir artış gözlemlendi. Vejetaryen beslenmede kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri yerine tahıllar, kuru baklagiller, soya, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinler tüketiliyor. Giderek popüler hâle gelen bir diğer beslenme türü de vegan diyeti olarak belirlendi. Vegan beslenmede insanlar; et, yumurta ve süt ürünleri dahil olmak üzere hayvansal ürünleri tercih etmiyor.

Vejetaryen veya vegan beslenenler bunu etik, çevresel veya sağlık nedenlerinden dolayı tercih ettiklerini belirtti. (fy)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş