Belçika
Gündem

Irkçı Saldırıda Anne-Baba Öldürülüp Çocuklar Silahla Vurulmuştu! Bina Vakıfa Çevrildi

Belçika'da 2002 yılında ırkçı komşunun kundakladığı evde anne-baba ölmüş, o esnada evde uyuyan 11 ve 6 yaşındaki iki kardeş ise aynı kişi tarafından silahla vurulmuştu. Olayın gerçekleştiği bina ırkçılığa karşı vakıfa çevrildi.
Talha İnam
01 Kasım 2021
Vakfın açılışını, ailenin büyük kızı Kenza Isnasni gerçekleştirdi.

Bundan yaklaşık 20 yıl önce ırkçı bir saldırıda öldürülen Habiba El-Hajji (45) ve Isnasni Ahmed’in (47) anısına, oturdukları bina vakıf olarak açıldı. Sembolik olarak başlatılan bu eylemle aşırı sağcılığa ve ırkçılığa karşı bir mücadele verilmeye çalışılıyor. Eylem, ailenin üç çocuğunu saldırıdan kurtaran komşusu Gerard Buyck, Belçika kraliyet ailesinin bir üyesi olan Prenses Marie-Esmeralda tarafından destekleniyor. Öte yandan ırkçı saldırının yapıldığı evin bulunduğu Vanderlinden Caddesi’ne de Habiba-Ahmed Caddesi isminin verilmesi talep ediliyor.

Olay nasıl olmuştu ?

7 Mayıs 2002’de, sabah saat 4 civarında Brüksel’in Vanderlin sokağındaki 121 nolu binanın kundaklanması sonucu çıkan yangında Isnasni Ahmed (47 ) ve El-Hajji Habiba (45) hayatlarını kaybetti. Olayda binayı kundaklayan ailenin komşusu ırkçı Hendrik Vyt (79), o esnada yataklarında uyuyan Yassine (11) ve kardeşi Walid’i (6) de vurup intihar etti. Ölüm kalım savaşına dönen evden onları ve ablaları Kenza’yı hayatını da riske atarak kurtaran ve hastaneye götüren ise diğer komşuları Gerard Buyck oldu.

Saldırının daha sonra Belçika’da aşırı sağcı parti Vlaams Blok sempatizanı biri tarafında yapıldığı ortaya çıkarken, bu saldırının tek nedeninin ise ırkçılık olduğu yapılan soruşturma neticesinde belirlendi.

Gündem | 21 Ekim 2021 Belçika İslam Temsil Kurumu Başkanı Üstün: ”Siyasi Müdahaleden Bıktık!” 21 Ekim 2021

Habiba Ahmed Vakfı

Olaydan sağ kurtulan çocuklar, bir kaç yazar, sanatçı ve onları kurtaran komşularının desteğiyle bir vakıf kurmaya karar verirken, vakıf, Habiba El-Hajji ve Isnasni Ahmed’in öldürüldüğü binadaki evlerinde sembolik olarak açıldı. Vakıf ile, aşırı sağcılığa ve ırkçılığa karşı bir mücadele olarak, olayın zihinlerden silinmemesi ve bir daha yaşanmaması amaçlanıyor.

Habiba Ahmed Vakfı’ndan yapılan açıklamada, herkesi ırkçılığa karşı teyakkuza geçme çağrısı yaparken, olayların tekrar etme olasılığının da çok fazla olduğuna dikkat çekildi. Çoğu politikacıların bildirdiği gibi Avrupa ve Belçika’da ırkçılığın giderek daha fazla çoğaldığı, aşırı sağcı zihniyetin yirmi yıl öncesine göre çok daha güçlü olduğu belirtildi. Vakıfın bu tür olayların unutulmaması ve tekrar etmemesi için mücadele edeceği duyuruldu.

Gündem | 1 Ekim 2021 Belçika Helal Kesim Yasağını Sürdürmekte Kararlı 1 Ekim 2021

“Kalaşnikof ile Kendimiz Halledeceğiz”

Irkçı kundaklama olayının faili Hendrik Vyt, 11 Eylül 2001 saldırılarının ve ardından Mayıs 2002’de Fransa’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertesi günü yaptığı açıklamada,  “Le Pen ikinci turda seçilmediğine göre, bunu bir kalaşnikof ile kendimiz halledeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Vakfı kuran Kenza Isnasni de bu açıklamayı hatırlatarak, “Senaryo gelecek yıl kendini tekrar edebilir. Fransa’da bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimleri trajediden tam 20 yıl sonra Nisan 2022’de yapılacak. Siyasi analistler, olağan hale gelen ve dünya çapında tanık olmaya devam ettiğimiz ırkçı suçlara ek olarak, aşırı sağın 20 yıl öncesinden bile daha güçlü olduğu bildiriyor.” ifadelerini kullandı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş